« Laat je eigen overtuigingen je dromen niet belemmeren »

Terug

Xavier

Paarden maken al sinds m’n kindertijd deel uit van mijn leven. Het werk van de hoefsmid die vroeger bij ons thuis langskwam fascineerde me al van kindsbeen af. Maar door sociale en familiale druk werd ik een andere richting uitgeduwd en werd ik uiteindelijk logistiek directeur van een Amerikaans bedrijf.

Tot ik me op een zeker moment verloren voelde. Ik besefte dat ik handelde naar wat de maatschappij verwachtte van me en niet naar wat ik echt wou. Echt gelukkig worden kon ik pas als ik volledig mezelf zou zijn. Daarom besloot ik om meer te focussen op mezelf en terug te keren naar mijn pure passie: hoefsmid worden. 

Zo was ik zo’n tien jaar lang mede-beheerder van een manege en gaf ik rijles op professioneel niveau. Een niveau dat ik zelf vroeger behaalde als professionele ruiter. 

Wat ik buitengewoon vind aan paarden is dat als ik met ze bezig ben de tijd blijft stilstaan: ze laten je in het heden leven. Zonder je te beoordelen. Dat besef zette me er onlangs toe aan om te richten op de équi-coaching

equi-coaching

Het principe van equi-coaching is een beetje hetzelfde als dat van een levenscoach of sportcoach: vertrekken van de persoon die je bent om dan te groeien en je doelen te bereiken. Het voordeel van mensen te coachen met paarden is dat ze communiceren op basis van emoties, energie, non-verbale communicatie en lichaamstaal. 

Paarden zijn hier erg gevoelig voor en vormen op die manier een spiegel van ons gedrag en onze emoties. Dat maakt het eenvoudiger als coach om deze aspecten waar te nemen: mensen geven zich sneller bloot en zowel bewuste als onbewuste zaken komen snel bovendrijven. Dan krijg je als coach de kans om de juiste vragen te stellen en zet je algauw een stap in de goede richting. 

paard

Al te vaak durven we niet te veranderen uit angst voor de mening van anderen, om scheef bekeken te worden of niet meer geaccepteerd te worden door de groep. Maar laat je dat net niét tegenhouden om je droom te volgen en je leven te leiden hoe jij dat wil. Verandering moet geen zware opgave zijn, de eerst stap zetten is vaak al voldoende, ook al is het een kleine stap. Vooruitgaan, op je eigen ritme, is ook al verandering. 

Meer weten? Ontdek Equi-Coach Xavier Vincke hier

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek