Ook in de winter goed hydrateren!

Terug

Je vergeet het soms, maar je mag niet vergeten om je ook in de winter goed te hydrateren. Om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam een regelmatige toevoer van water nodig, ongeacht het seizoen. 

 

In de winter krijg je minder snel dorst. Toch doet de koude lucht de huid uitdrogen en ook de rest van het lichaam. Als het erg koud wordt, zetten we bovendien de verwarming hoger en duffelen we ons warm in. Resultaat? Je zweet, waardoor je veel vocht verliest. Om dehydratatie in de winter te voorkomen, is het zeer belangrijk om je regelmatig te hydrateren en minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Lukt het niet? In ons artikel “Water drinken? Ja, maar op welke momenten?”, leggen we je uit hoe je je glazen water verdeelt en gemakkelijk zonder het te beseffen 1,5 l water per dag drinkt.

Hoe lees je het etiket van een waterfles?

Water en virussen

De winter is ook het seizoen van de virussen. Als je koorts hebt en/of moet braken en/of diarree hebt, droog je sneller uit. Het is dus essentieel om de verliezen te compenseren door voldoende te drinken. Wist je dat water verdampt door de huid, zelfs zonder te zweten? In geval van koorts drink je best 500 ml water meer per graad boven de normale lichaamstemperatuur (37°C). Je kunt ook met een koud, nat washandje over het voorhoofd en de hals wrijven, zonder af te drogen, om het lichaam af te koelen. Onthoud wel dat je nog steeds moet drinken. Je hydrateert je lichaam niet via de huid! In geval van gastro-enteritis, moet je minstens 2 liter water per dag drinken om dehydratatie door het braken en/of de diarree te voorkomen. 

winter gearomatiseerd water

Hoe zit het met wintersport? 

Wandelen, skiën, langlaufen of zelfs wandelen met sneeuwschoenen, in de bergen staat het lichaam voor een dubbele opgave: het moet zich warm houden en tegelijk een grote lichamelijke inspanning leveren. De vele lagen kleding en het intense energieverbruik doen het lichaam oververhitten, waardoor je veel vocht verliest. Bovendien is de lucht in de bergen door de koude vaak droog, wat het vochtverlies via de ademhaling verhoogt. Een goed gehydrateerd lichaam is echter essentieel om fysieke topprestaties te leveren… De juiste reflex? Steeds een fles natuurlijk mineraalwater van SPA op zak hebben en regelmatig drinken. Het goede nieuws: water helpt het lichaam te zuiveren en aangezien het geen calorieën bevat, helpt het een tegenwicht te bieden tegen de ietwat te rijke maaltijden op een skivakantie. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek