Wanneer mag jouw baby water drinken?

Het is één van de vele vragen als jonge ouder. SPA® vertelt je stap voor stap hoe het kan gaan, wat je kan doen en waar op te letten.

Het is een warme dag en je ziet je kindje een beetje transpireren. Dat is echt zo’n moment dat je jezelf afvraagt of je baby al water mag drinken of niet. Goed om te weten: in de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding en heeft het geen extra water nodig. Na een half jaar kun je wél langzaam overgaan van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel met eventueel water. Bied het water aan op verschillende momenten, na de boterham, na het fruithapje, na het avondhapje of als je baby uit bed komt. 

Hoeveel water mag een baby vanaf 6 maanden eigenlijk drinken?

Geef een baby vanaf 6 maanden regelmatig wat water. Kind en Gezin raadt het gebruik van mineraalarm niet-bruisend flessenwater aan.

Als je borstvoeding geeft

Als je na een half jaar borstvoeding blijft geven, is extra drinken niet eens nodig. Geef bij warm weer eventueel wat extra borstvoeding. Water kan je ook geven, omdat je baby het lekker en interessant vindt, net na het geven van de vaste voeding. Rond de eerste verjaardag kan je kindje nog borstvoeding krijgen. Te veel melk kan de vaste voeding echter in de weg staan, geef dus niet te veel melk tussen de maaltijden door. Dit kan worden aangevuld met het drinken van water.

Als je baby opvolgmelk drinkt

Per maatschepje poeder wordt 30 ml (3 cl) water aanbevolen. Voor een baby van 3 kg wordt bijvoorbeeld 6 tot 9 cl water per fles aangeraden. Als je kind groter wordt en 6-7 kg weegt kun je 15 tot 21 cl water in de flesvoeding doen, aangezien ook het aantal schepjes poeder verhoogd zal worden. Sommige baby’s drinken rond hun eerste verjaardag nog twee of drie keer opvolgmelk per dag (350-500 ml) en dat is prima. Ook dit kan aangevuld worden met het drinken van water. 

Tussen 1 en 3 jaar hebben kinderen 0,5 l vocht nodig, melk niet inbegrepen.

Water zuigfles baby

Wat doet jouw baby?

Dat weet je natuurlijk nooit. De ene vindt het reuze interessant om wat anders te drinken dan melkvoeding. En de andere vindt het wel best zo. De ene baby gaat vanzelf minder melkvoeding drinken zodra het water krijgt, een andere moet echt leren drinken. Wat het ook is, maak je - zolang je baby íets drinkt - geen zorgen. Kijk gewoon goed naar je kindje en waar hij of zij behoefte aan heeft. 

Oeps…

Het kan zijn dat je baby zich een beetje verslikt en moet hoesten. Of dat het wat water terug spuugt. Maak je geen zorgen: je baby kan nog niet zo goed slikken en is nog niet gewend aan de smaak. Dat hoort erbij. Hoe ouder je kindje wordt, hoe beter het gaat. Wacht ook nog even met sap, diksap en aanmaaklimonade, want dan went je baby meteen al aan een zoete smaak. Bovendien zit er suiker in, en daar houden de tandjes weer niet van.

Genoeg gedronken?

Hoe weet je dat je baby wel genoeg vocht heeft binnengekregen? Simpel: luiers tellen. Idealiter zijn het er minimaal vier per etmaal. Die hoeven niet allemaal door te hangen van de nattigheid; als er maar een plasje in zit. Als je je zorgen maakt of je kindje wel genoeg drinkt - omdat het bijvoorbeeld ziek is of diarree heeft - bel dan je huisarts of het consultatiebureau. Je hebt nu eenmaal veel vragen, je bent sneller bezorgd en het mooie is: iedereen snapt dat. 

Tuit? Rietje? Speen?

Als je baby water gaat drinken zijn er genoeg opties om hem of haar dat knoeivrij te laten doen. Maar een tuit, speen of rietje staat ook de ontwikkeling een beetje in de weg. Als je kindje leert drinken uit een gewone beker leert het beter slikken en zuigen, en later ook praten. Ook hier geldt: het ene kind is het andere niet. Bepaal dus zelf wat je doet, laat je kindje lekker oefenen en kijk hoe het zich ontwikkelt. Drinken zonder al te veel te knoeien begint meestal tussen de 8 en 12 maanden.

Drinken en eten

Als je flesvoeding geeft, kun je het aantal flesjes afbouwen door bijvoorbeeld steeds minder melk in de fles doen. Zo vervang je langzaam de fles voor een vaste maaltijd. Dan leert je kindje ook dat het water kan drinken om dorst te lessen. Probeer anders eerst een boterham of hapje te geven met water erbij, en daarna pas het flesje - als je baby dat dan tenminste nog wil. Kortom, wanneer je baby vaste voeding krijgt, moet jij zelf zorgen voor voldoende water. Tip: geef je baby natuurlijk mineraalwater in een plastic flesje, zoals SPA® Reine. Ons flesje mineraalarm niet-bruisend water van 33 cl is een ideaal formaat voor je kleine en véél leuker om mee te spelen dan de ‘oude’ fles! De vorm van de fles is aangepast aan kleine handen en dankzij de dop voorkom je dat alles nat wordt.


Wanneer mag jouw baby water drinken

SPA® Reine. Uniek, zuiver, perfect.

Tot slot: vergeet jezelf niet. Zeker niet als je nog borstvoeding geeft. Zorg daarom dat je ook altijd een eigen flesje natuurlijk mineraalwater meeneemt, zoals SPA® Reine. Dit is uiterst zuiver en mineraalarm water en daarmee perfect voor de baby én voor jou! Met een flesje bij de hand word je er automatisch aan herinnerd om meer te drinken.

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek