SPA is 100% klimaatneutraal. Wat betekent dat nu juist?

Terug

Bij SPA® was koolstofneutraliteit een lang gekoesterde doelstelling. En in 2020 hebben we ons doel bereikt, voor de volledige levenscyclus van onze producten. We zijn koolstofneutraal van de bron tot op je tafel!  

Dat hebben we bereikt door de CO2-uitstoot in de hele organisatie te reduceren: van in de kantoren tot op de productiesites. Een voorbeeld: we beperken ons distributiegebied bewust tot maximaal 500 km rond onze bron. We compenseren de aspecten die we nog niet voor 100% kunnen neutraliseren en ons hoofddoel is om tegen 2050 volledig koolstofneutraal te zijn, zónder compensaties. 

Wil je graag wat meer verduidelijking over dit onderwerp? Dat kan. In het kader van onze “Beter drinken. Beter leven.”-Academie beantwoordt expert Vincent van Edmire de vragen van onze ambassadrice Lieve Vandenweghe. 

Klimaatneutraliteit

Dat betekent dat de koolstofimpact van een bedrijf wordt geneutraliseerd over de hele levenscyclus, van de bron tot de consument. Die wordt bereikt door een deel van de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen en de resterende uitstoot te compenseren met investeringen in projecten die CO2-uitstoot vermijden. SPA® genereert onvermijdelijk een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen, maar in de afgelopen jaren hebben we die aanzienlijk verminderd. Tegelijkertijd voorkomen we de uitstoot van gas, dankzij onze projecten in Afrika en elders. Resultaat? De koolstofimpact van SPA® is geneutraliseerd. 

10.000 zonnepanelen op de daken van onze fabrieken

Vermindering van de koolstofuitstoot

We hebben onze directe en indirecte CO2-uitstoot gegenereerd door onze fabrieken en kantoren verminderd. We hebben ongeveer 10.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van onze Belgische fabrieken. Op dat moment was het de grootste fotovoltaïsche installatie op een industriële site in Wallonië. We hebben ook de transportprocessen geoptimaliseerd, de heftrucks vervangen door elektrische trucks of aangedreven door groene energie. Bovendien hebben we gekozen voor ledverlichting en groene energie in onze fabrieken en kantoren. 

Water Access Rwanda

Compensatie van de uitstoot

In 2018 zijn we gestart met een tienjarig compensatieprogramma in samenwerking met Water Access Rwanda en CO2Logic. Het project in Rwanda koppelt waterzuivering aan de vermindering van de koolstofuitstoot. Meer dan 570 miljoen liter drinkbaar water zal worden geleverd bij 250.000 personen via handpompen en waternetwerken. Dat zal in slechts 10 jaar tijd ongeveer 3.000.000 bomen en 400.000 ton CO2 uitsparen. We hebben ook projecten in Bulgarije en Turkije, gebaseerd op de productie van groene energie (windmolenpark). 

Neutraliteit zonder compensatie

Onze doelstellingen zijn ambitieus. Tegen 2030 willen we onze huidige uitstoot met 42% verminderen. Tegen 2050 willen we neutraal zijn zonder te compenseren. Hoe? Door ons vervoer nog ecologischer te maken, onze verpakkingen met nog eens 15% te verminderen tegen 2025, door uitsluitend flessen te gebruiken uit 100% gerecycled plastic, door het aandeel hergebruikte verpakkingen (20%) te verhogen en door ons wagenpark te vergroenen. Op die manier evolueert de uitstoot geleidelijk aan naar nul en hoeven we niet meer te compenseren (ons doel is 2050).

SPA® Reine, 100% klimaatneutraal water

Alle flessen van het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine zijn 100% recyclebaar en bestaan voor 25% uit gerecycled plastic (pet). Dankzij een verminderde CO2-uitstoot en compensatieprojecten, is het water van SPA® Reine 100% klimaatneutraal van de bron tot de consument en draagt het dus niet bij tot de klimaatopwarming.

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek