Het belang van water voor je baby

Je weet ongetwijfeld al dat ons lichaam voor een groot deel - zo’n 60% - uit water bestaat. Bij jouw pasgeboren kindje is dat zelfs 78%! Na ongeveer een jaar is dat afgenomen tot grote-mensen-niveau. Het spreekt dus voor zich dat je baby net zo goed moet drinken als jijzelf om een goede vochtbalans te behouden. 

Waarom?

Water is lekker om de dorst te lessen, maar het is vooral onmisbaar voor ons lichaam. Voor onze lichaamscellen en weefsels, als smeermiddel bij de samentrekking van spieren, het op peil houden van de lichaamstemperatuur én het is goed voor je geheugen en reactiesnelheid. Want zo’n 80% van de hersenen van je kindje bestaat uit water! Voldoende drinken is dus van groot belang voor de gezondheid, de groei en het welzijn van je baby. 

Hoe dan?

Tja, hoe zorg je dan voor een goede vochtbalans? Je baby’tje is nog zó klein dat het nergens om kan vragen. Bovendien ervaart je kleintje tot de leeftijd van 20 maanden nog geen dorstgevoel, zoals wij dat kennen. Wees gerust: tot ongeveer een half jaar krijgt je baby in principe genoeg water binnen via de moedermelk of via de flesvoeding. Alleen wanneer je kleintje braakt, koorts of buikloop heeft, verliest het in korte tijd veel vocht. Dan is extra water zeker nodig. En ook op warme zomerdagen mag je jouw baby best extra water laten drinken. Je wilt natuurlijk niet dat je kleintje uitdroogt! Lees daarom ook over Baby op reis en Baby is ziek.

Hoeveel water heeft je baby nodig?

Zoals gezegd zit er het eerste half jaar genoeg water in fles- en/of borstvoeding. Daarna blijft drinken natuurlijk net zo belangrijk, maar na 6 maanden kun je jouw kindje zelf af en toe water geven en het ook zelf leren drinken. Tot 8 maanden is de richtlijn 120 tot 130 ml per dag en van 8 maanden tot een jaar 100 tot 110 ml per dag. Hier lees je alles over Baby en water drinken.

Samenvattend:

  • 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden
  • 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden
  • 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden

Zo zorg je ervoor dat je baby genoeg drinkt

Altijd bij de hand

Stop altijd een flesje SPA® Reine in de luiertas van je baby. Zo heb je altijd water bij de hand. Handig!

Drink op vaste momenten

Krijgt je kleine kanjer al vaste voeding? Vergeet dan niet om hem na elke maaltijd een flesje water te geven.

Geef enkel zuiver water

Voeg geen siroop of suiker toe aan het water. Zo geef je je kleintje de kans om de smaak van zuiver water te leren waarderen. Want jong geleerd, is oud gedaan! 

Herinner je kleintje aan water

Kindjes die jonger zijn dan 20 maanden, ervaren minder een dorstgevoel. Dan is het fijn als jij ervoor zorgt dat je kindje regelmatig en genoeg te drinken krijgt.

spa water

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek