Water & sport: een gezond duo

Terug

Om tijdens een fysieke inspanning de spieren te kunnen samentrekken, produceert het lichaam energie en warmt het op. Resultaat? De lichaamstemperatuur stijgt en moet zijn warmte kunnen afgeven. Daarom zweet je. Verdamping helpt het lichaam om af te koelen en een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden te behouden. Dat zorgt echter ook voor een aanzienlijk waterverlies. Zweet bestaat namelijk voor meer dan 99% uit water! Bij een langdurige inspanning kan je tot meer dan 2 liter per uur verliezen. Vergeet ook niet dat je lichaam water verliest door verdamping – die onzichtbaar is – vooral wanneer het koud en droog is: door de huid, maar ook door de longen telkens je uitademt. Daarom is het belangrijk om vóór, tijdens en na de inspanning te drinken, ook al zweet je niet.

Wist je dit al? 

Door je goed te hydrateren, kan je fysieke en mentale topprestaties blijven leveren. Dat is belangrijk bij het sporten, want je hebt daar niet enkel spieren voor nodig! Een laag waterverlies van 1 tot 2% van het lichaamsgewicht volstaat al om de prestaties aan te tasten. 

Vóór de inspanning

Drink in de 2 uur voor de inspanning met kleine slokjes, zodat je je lichaam goed voorbereid op de te leveren inspanning. 


Tijdens de inspanning

Wacht niet tot je dorst hebt. Als het lichaam om water vraagt, is het doorgaans al te laat en lever je geen topprestaties meer. Maak er een gewoonte van om regelmatig kleine slokjes te drinken tijdens de inspanning. Andere tekenen kunnen je ook waarschuwen voor mogelijke uitdroging. Ontdek ze hier.


Na de inspanning

Drink tijdens de herstelfase om het waterverlies door het zweten te compenseren. Door je lichaam goed te hydrateren, verminder je ook het risico op krampen. Dankzij onze tips en advies om meer water te drinken, blijf je steeds goed gehydrateerd.

Hoe weet ik of ik voldoende gehydrateerd ben?

Een onfeilbare test is de kleur van de urine: als die helder is, dan betekent dit dat je goed gehydrateerd bent. Is ze daarentegen donkergeel of oranje, dan is ze te geconcentreerd door te weinig water drinken.

SPA® Reine, een water dat het lichaam niet overbelast

Het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine overbelast het lichaam niet en bevordert het herstel na de inspanning. Neem het altijd mee als je gaat sporten. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek