Sport en hydratatie: advies van een atleet

Terug

Het is essentieel om goed gehydrateerd te blijven als je sport. In dit artikel deelt triatlete Helle alias @helle_detav haar advies na het voltooien van de 20 km door Brussel. De sportvrouw, die al deelnam (en vierde werd) aan de Ironman van Duisburg, weet waar ze het over heeft. Dus laat je horen op SPA®!

Drinken voor, tijdens en na het hardlopen: 6 tips

Hoeveel moet je drinken tijdens een halve marathon? Of een marathon of... De editie 2024 van de 20 km door Brussel telde 45.000 lopers (!) en ik heb er enorm van genoten. Ik heb mezelf ook al vaak de vraag gesteld hoeveel ik best drink tijdens een wedstrijd. Want te weinig weten we allemaal wel dat het niet oké is, maar te veel is toch ook niet goed? Want wat als ik moet plassen... Na enkele jaren triatlon en hardlopen heb ik al wat ervaring en deel ik graag enkele belangrijke tips met jullie.

Let wel, hoeveel je best drinkt is ook erg persoonlijk. Er is niet één hoeveelheid die werkt voor iedereen. Wat wél belangrijk is, is dat je voldoende drinkt. Je prestatie kan met 10% afnemen als je niet voldoende drinkt. Test het vooral eens uit op training wat voor jou best werkt. Drink misschien eens wat 'te veel' naar jouw idee, en wie weet komt het dan toch nog goed uit. Practice makes perfect!

Tip 1: De dag voor je wedstrijd goed gedronken is een dag gewonnen

Oké deze is eigenlijk best easy. Zorg dat je gehydrateerd aan de start staat, punt! Als je al uitgedroogd vertrekt dan ben je in principe al verloren... Heb je een langere wedstrijd en is het warm, kan het ook goed zijn om ORS te drinken de dag ervoor.

Tip 2: Be prepared

Een voorbereid man of vrouw... We kennen de uitspraak allemaal, toepassen is soms iets moeilijker. Leg vooraf klaar wat je nodig hebt qua drinken, dan ga je het ook veel makkelijker effectief uitdrinken en heb je ook niet té veel binnen. Drink voor (2 tot 3u) je inspanning nog minstens 500ml water of isotone sportdrank. Loop je langer dan een uur, probeer dan ongeveer 1/2 liter per uur te drinken.

Tip 3: Sla nooit een (beker) bevoorrading over

Op sommige wedstrijden geven ze bekertjes, bij andere flesjes. Dit maakt een enorm verschil qua hoeveelheid water je binnenkrijgt. Hoe elegant je een bekertje probeert leeg te drinken, vaak giet je de helft naast je mond. Zijn er bekertjes bij de bevoorrading? Neem dan altijd wat extra en sla geen enkele bevoorrading over.

Wist je trouwens dat op de 20km van Brussel SPA herbruikbare bekertjes gebruikt? Goed voor het milieu* en iets handiger om uit te drinken dan karton!

*Bekers op de grond worden natuurlijk verzameld. 

Tip 4: Doe de pipi-test

Deze klinkt vies, maar is wel effectief. Als je 's morgens voor de wedstrijd naar het toilet gaat is de kans groot dat je plas nog iets donkerder is qua kleur, dit omdat je 's nachts natuurlijk niet drinkt. Na wat te drinken, doe dan wat later nog een plasje om te kijken of je plas al wat helderder is geworden. Is je plas nog erg donker? Dan drink je best nog wat bij.

Tip 5: Drink meteen na het lopen

Oké als je net euforisch een wedstrijd hebt gelopen is drinken misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wel belangrijk. Je hebt net een zware inspanning gedaan en dan is terug bijdrinken essentieel voor je herstel. Water helpt om afvalstoffen uit je lijf te halen, dus hoe sneller je drinkt, het liefste dan nog een recovery shake, hoe beter!

Tip 6: Vergeet vooral niet te genieten van een drankje achteraf!

Misschien wel dé belangrijkste tip... You did it! Je hebt de 20km van Brussel gelopen of je hebt net een zware training afgewerkt. Hoe dan ook, jij verdient het om jouw favoriete drankje te drinken op een terrasje. Wie weet is dat wel een lekkere alcoholvrije cocktail, of toch liever een biertje? I won't judge... ;-)

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek