Laten we het eens hebben over additieven.

Terug

E951, E300, E411 (ah nee, dat is de autosnelweg), E960… Al deze “E”’s staan op de etiketten van het voedsel en de drank die we elke dag consumeren. En eerlijk gezegd… hebben we er toch niet allemaal even veel aandacht voor. Tijd voor een overzicht, met Tatyana Beloy. 

Bekijk de video

Voor we in detail gaan, even een juridisch puntje: alle merken zijn verplicht om de samenstelling van hun voedingsmiddelen of dranken te vermelden op het etiket. Da’s normaal, zal je zeggen. En als je een additief vermeldt, moet je eerst de functie van het additief aangeven (bijv. “kleurstof”, “zoetstof”, enz.). Daarna moet je het additief identificeren. Dat kan op twee manieren: ofwel geef je de officiële naam op van het additief (bijv. Glutaminezuur, Calciumguanylaat, Maltol…), ofwel vermeld je het E-nummer van het additief (bijv. E620, E629, E636…). Zo blijft het etiket enigszins overzichtelijk. We vertellen je hier trouwens alles over hoe je een dranketiket moet lezen. 

Doe je kast eens open en bekijk je eten en drinken. Je zal op de etiketten letters “E” zien staan. Over het algemeen betekent dat dat er additieven aan je voeding zijn toegevoegd. Additieven die soms van natuurlijke oorsprong kunnen zijn. Maar al te vaak zijn ze kunstmatig van aard. Er zijn verschillende soorten additieven: kleurstoffen, bewaarmiddelen, antioxidanten, emulgatoren, geleer- en verdikkingsmiddelen, smaakversterkers en zoetstoffen. 

Met SPA® Fruit drink je 100% natuurlijke ingrediënten. 

SPA® Fruit bevat geen kunstmatige kleurstoffen of bewaringsmiddelen. Om weinig calorieën en tóch een zoete smaak te hebben, gebruiken we een natuurlijke zoetstof: steviolglycosiden. Dit additief is afkomstig van de Stevia-plant, die al eeuwenlang door de Paraguayaanse indianen wordt gebruikt om hun drankjes te zoeten. We hebben het dus niet over raketwetenschap of zo. 

En om het nóg duidelijker te maken, vind je hier een tabel van [veelgebruikte] levensmiddelenadditieven (onvolledige lijst). Zo kan je je etiketten de volgende keer ontcijferen als een echte pro. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek