Borstvoeding: hoe doe je dat?

9 maanden was jouw buik de meest comfortabele plek voor je baby, maar niet voor lang meer … Tijd om op de wereld te komen en te gaan … eten! Je kindje eten geven is een belangrijk en mooi moment waar een betekenisvolle band ontstaat tussen jullie twee. Maar misschien heb je een heleboel vragen over deze fase. Ga je onmiddellijk voor borstvoeding? Of liever een flesje? Of wil je graag afwisselen? Wat je ook beslist: jouw keuze is de juiste keuze. We geven je graag wat tips die je zullen helpen om die keuze te maken.  

Je kiest voor borstvoeding

Da’s een natuurlijke keuze. De moedermelk bevat àlle voedings- en antistoffen die je baby de eerste 6 levensmaanden nodig heeft. Perfect dus. En naast het innige plezier van huid-op-huidcontact is borstvoeding ook nog eens handig: je hoeft geen flesje te maken en het eten staat altijd klaar, waar en wanneer je baby het wilt. 

Tips voor borstvoeding

  • Drink meer  

Water natuurlijk. Hoeveel? Wel, je hebt het nodig om borstvoeding te maken, dus we raden je aan om zeker 2 à 2,5 liter water per dag te drinken. Ga voor een natuurlijk plat water dat weinig mineralen bevat - om jouw lichaam en dat van je baby niet te belasten - zoals SPA® Reine. Drink regelmatig kleine hoeveelheden tijdens de dag (én nacht). Krijg je dorst tijdens het voeden? Da’s helemaal normaal. Je speekselklieren produceren namelijk minder speeksel en je mond wordt droog: drink! 

Tip: er bestaat zoiets als borstvoedingsthee! Maak jezelf een kopje klaar met SPA® Reine en geniet ervan tijdens het voeden. Er wordt gefluisterd dat deze thee de borstvoeding bevordert, maar dat weten we niet zeker. Eén ding is wel zeker: het is sowieso lekker en zalig.  

(Te verkrijgen bij de apotheker of je dichtstbijzijnde bio-winkel.) 

 

  • Rust goed uit 

Heel belangrijk om je comfortabel te voelen en om het geven van de borst te vergemakkelijken.  

  • 1 of 2 voedingsbeha’s 
  • Zoogcompressen (handig om lekkende melk op te vangen) 
  • Een borstvoedingskussen (ZA-LIG!) 
  • Een schommelstoel  
  • En een voetensteun (om makkelijk je benen op te tillen en je baby dichterbij te brengen) 

 

  • Borstvoeding in het openbaar: een taboe? 

Het debat blijft voor controverse zorgen op social media: er zijn voor- en tegenstanders. Laten we daarom duidelijk zijn: het is volkomen illegaal om iemand die borstvoeding geeft in een openbare ruimte (café, winkel, openbaar vervoer) te vragen om weg te gaan. Als jij je daar prettig bij voelt, kan niets of niemand je tegenhouden. In het begin zal dit misschien wat onwennig aanvoelen en doe je het liever thuis met je baby. Maar beetje bij beetje, zal je zien dat je vertrouwen krijgt om in het bijzijn van andere mensen borstvoeding te geven. 

Tip: plan op voorhand waar je naartoe gaat en als het helpt neem dan je partner, vriend(in) of moeder mee. Doe praktische kleding aan, zoals een makkelijke blouse en je voedingsbeha. En vooral, vergeet niet dat een borst die borstvoeding geeft de natuurlijkste zaak ter wereld is. Daar is niets schokkends aan. 

De mentaliteit rond borstvoeding verandert. Neem nu de stad Kortrijk. Daar installeerden ze een echte borstvoedingsbank mét armsteun en aankleedkussen. Want neen, baby’s wachten niet tot thuis om te eten. 

 

Verzorg je borsten

Ja, ook zij moeten wennen aan deze bijzondere tijd. En soms laten ze dat weten. Wat zijn de meest voorkomende klachten? 

  • Opgezwollen borsten 

Wanneer je baby niet goed of vaak genoeg zuigt, gaan je borsten zwellen. De melkkanaaltjes raken namelijk verstopt, wat ongemak en pijn veroorzaakt. Geef je baby daarom de borst zodra hij of zij honger heeft én wissel goed af tussen je twee borsten. 

  • Extreem gevoelige tepels 

Herhaaldelijke voedingen kunnen je tepels erg gevoelig maken en soms ontstaan er zelf scheurtjes. Om de pijn te verlichten, gebruik je best tepelbeschermers of -schildjes. Laat je tepels na het voeden ook aan de lucht drogen. En praat erover met je zorgverlener. 

Jij kiest voor flesvoeding

Je wil of je kàn geen borstvoeding geven? Je bent niet alleen en dat is oké. Wist je trouwens dat er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs is tussen de soort voeding en de gezondheid van baby’s? Dus je hebt echt geen enkele reden om je schuldig te voelen. 

Je hebt twee opties:  

  • Optie 1: melk afkolven 

Geef het daarna onmiddellijk in een flesje of bewaar het voor later (of voor de oppas).

  • Optie 2: melkpoeder 

Een perfect, veilig en voedzaam alternatief voor moedermelk! Lees hier hoe je een flesje klaarmaakt.  

Tip: kinderartsen raden aan water met een zeer laag mineraalgehalte te gebruiken, met het label ‘Geschikt voor de bereiding van babyvoeding’, zoals SPA® Reine.   

Een flesje geven is ook een superleuke activiteit voor de partner. Een speciaal en intiem moment tussen hen.  

Een beetje van alles?

En waarom niet afwisselen? Een flesje, de borst, een flesje, de borst … Veel gezinnen gaan voor deze flexibele oplossing. Zo kan iedereen genieten en participeren in dat mooie familiemoment. 

pure mineraalwater helpt je lichaam om sneller te herstellen.

Het voeden is een zorgmoment of net een onvergetelijk moment. Elke baby is anders. Net zoals elke moeder en elke vader. Er bestaat geen magische formule. Dus luister naar je baby, maar denk ook aan jezelf. Geen enkel goedbedoeld advies kan de moederlijke intuïtie vervangen. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek