Feesten als je zwanger bent, hoe doe je dat?

Als je een baby verwacht, lijkt het soms alsof je jezelf 9 maanden ‘on hold’ moet zetten. Je lichaam verandert niet alleen, maar ook je gewoontes. En soms voel je je net iemand ánders, terwijl je omringd bent door mensen die helemaal niét veranderd zijn. Zij blijven vrolijk doorfeesten tot het eind van de nacht… Is feesten dan zo verkeerd als je zwanger bent? Natuurlijk niet. Wel moet je ervoor zorgen dat je nuchter blijft. Dat vraagt dus wat aanpassing. Wil je toch van lekkere drankjes blijven nippen tijdens je zwangerschap? Dat kan! We geven je tips om volop te blijven genieten van momenten van gedeeld plezier.

Drinken voor twee

Het is belangrijk – én logisch – dat je je tijdens je zwangerschap best hydrateert voor twee. Dat betekent dat je minstens 1,5 tot 2 liter moet drinken per dag: voornamelijk water, maar ook thee, kruidenthee, frisdranken... SPA® Reine is het ideale mineraalwater voor jou en je baby, want het is laag gemineraliseerd en het heeft een heel pure smaak. Je kan het zo drinken (da’s de basis), maar je kan het natuurlijk ook gebruiken om je thee, kruidenthee (meer info vind je hier) of alcoholvrij drankje te maken.

Meer informatie? Lees ons artikel: "Drinken voor twee".

Feest met water als je zwanger bent

Ik ben zwanger, kan ik toch nog feesten?

Yess! Het is niet omdat je een bolle buik hebt dat je je verjaardag of die van je liefste moet overslaan. Je zorgt er best wel voor dat je het een béétje rustig houdt. Niets weerhoudt je ervan om te dansen, maar neem af en toe een pauze, om even te gaan zitten en te hydrateren. Alcohol moet je sowieso vermijden, maar da’s niet erg: er zijn genoeg andere, leuke dingen om over na te denken: uitnodigingskaarten, decoratie, afspeellijsten, de taart (vergeet de kaarsjes niet)... En feestelijke frisdranken? Die vind je ook in overvloed of maak je lekker zelf. Geniet op D-Day van je geliefden en denk eraan: het mooiste cadeautje? Dat zit in je buik.

Tip: wil je niet dat alles om jouw persoontje draait? Geef dan twéé feestjes tegelijk! Waarom je verjaardag niet combineren met een “gender reveal party"? (Een nieuwe trend die je hier kan ontdekken).

Hoe kan je plezier hebben zónder alcohol?

Het eerste wat je moet doen is beseffen dat alcohol niet essentieel is om te feesten (kijk maar naar hoe kinderen zich amuseren). Bovendien kan jij het levende bewijs worden dat je met natuurlijke en niet-alcoholische drankjes plezier kunt hebben én kunt genieten. Hoe? Volg gewoon onze tips én onze suggesties voor feestelijke drankjes voor toekomstige mama’s!

Feestelijke drankjes voor toekomstige mama’s

1. Mocktails 

Mm, een Mojito of een Basil Smash... Krijg je het water in je mond als je eraan denkt? Profiteer dan van je pauze op weg naar het ouderschap om alcoholvrije cocktails te ontdekken. Begin simpel: als je favoriete cocktail zich ervoor leent, zap je de alcohol gewoon weg uit het recept. Wil je variatie? Zoek dan inspiratie op het internet, laat je eigen creativiteit de vrije loop of ontdek onze recepten op basis van SPA® Reine en heerlijke natuurlijke ingrediënten. 

Tip: je bent zwanger, maar je wilt je kleine geheimpje de eerste weken nog niet vrijgeven? Ga dan voor mocktails als je een feestje hebt gepland. Dat helpt om iedereen nog even wat zand in de ogen te strooien.

Feestelijke drankjes tijdens de zwangerschap

2. Bubbels 

Dit is jé kans om de bekende "nepchampagne" voor kinderen eens te proeven. Als je baby opgroeit en binnen een paar jaar op zijn verjaardag om kinderchampagne vraagt, weet je tenminste al hoe die smaakt. Of ga voor bruisend water, zoals SPA® Intense of SPA® Finesse, met gouden foodglittertjes erin. Glam-effect gegarandeerd!

3. Alcoholvrij bier 

Alcoholvrij bier is een mooi initiatief, maar hou er rekening mee dat de Belgische wetgeving toestaat dat "alcoholvrije" dranken maximaal 0,5% bevatten. Lees het etiket van zo’n “alcoholvrij” bier dus goed door, en kijk daar naar het getal achter de komma: alleen dranken met 0,0% alcohol bevatten helemaal geen alcohol. Zelfs in (zeer) kleine hoeveelheden gaat de alcohol die je drinkt door de placenta, waardoor je baby mogelijks gaat proosten op zijn eigen gezondheid… Wees dus voorzichtig.

4. Citroenwater, limonade & gearomatiseerd water

Als je een baby verwacht, drink je best geen suikerhoudende dranken, zoals frisdranken. Je bent dan beter af met deze geweldige zomerpicknickklassiekers. (Her)ontdek ze snel! 

Citroenwater

Héél eenvoudig te maken, op basis van SPA® Reine, citroensap, honing en muntblaadjes. Het volledige recept vind je hier.

Limonade

Gebruik SPA® Intense of SPA® Finesse in plaats van SPA® Reine als je je huisgemaakt citroenwater wil veranderen in limonade. Of maak het je nóg makkelijker met SPA® Fruit: dat zijn limonades gemaakt van puur SPA® mineraalwater, vruchtensap en ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong (geen kunstmatige toevoegingen). 

Feestelijke drankjes voor toekomstige mama’s

Gearomatiseerd water

Dat krijg je als je water op een natuurlijke manier op smaak brengt door fruit, groenten, verse kruiden of specerijen toe te voegen ... en dan infusie te gebruiken. Eenvoudig, heerlijk en heel dorstlessend. Het kant-en-klare alternatief? SPA® Touch, een heerlijke combinatie van het mineraalwater van SPA® Reine en verrassende aroma's.

Met een baby in je buik gooi je sowieso een boel oude gewoontes overhoop. Prima! Van tijd tot tijd eens zondigen met een frisdrank of een stukje taart? Dat kan absoluut geen kwaad! Geniet ervan! 

Tip: serveer je frisdrank in een mooi glas: een fluitje, een coupe of een cocktail- of wijnglas. Versier met een plakje citrus, een takje kruiden, een kaneelstokje of een beetje rood fruit. Gezondheid!

Gearomatiseerd water

Negen maanden of langer zonder alcohol, da’s een lange tijd... Klopt, maar heb je ook nagedacht over de voordelen? Je hebt al die tijd geen last van ‘een moeilijke ochtend’ na een avondje stappen… En met het bespaarde geld kan je leuke spulletjes kopen in de babyafdeling. En als je als koppel uitgaat is er geen gedoe aan het einde van de avond: jij bent BOB. En als je je goed voelt door geen alcohol te drinken... is dat misschien toch iets wat je op lange termijn ook best prettig vindt!

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek