Klaar voor de 20 km van Brussel?

Terug

De 20 km van Brussel is hét sportevenement van mei. Niet te missen, dus!

Daarom vroeg SPA® aan Marie de Burbure, alias Muse of Greens, gepassioneerd door sport en alles wat je doet bewegen en zweten, hoe je je goed kunt voorbereiden op de race, hoe je best traint, welk dieet je volgt... Kortom, alle advies dat je kan gebruiken om op D-day klaar te zijn om goed van start te gaan. Op uw plaatsen, klaar, start! 

PS: dit jaar verkiest SPA® ervoor om geen plastieken flesjes meer uit te delen op het parcours, maar te focussen op duurzaamheid. Deelnemers zullen voortaan uit een herbruikbaar bekertje het puurste SPA® water kunnen drinken, dat van het Eco Pack komt. Zo streven we samen voor goede prestaties, zowel voor de sporters als de natuur!

20 km lopen lijkt best veel … maar het is echt geen onoverkomelijke afstand. Muse of Greens geeft je haar 5 tips om goed van start te gaan! 

1. Ga stap voor stap.

20 km is inderdaad een behoorlijke afstand, maar maak je geen zorgen en begin er stap voor stap aan. Start met korte afstanden en voeg elke week een paar kilometer aan je loopschema toe. Zo groeit je vertrouwen en blijf je blessurevrij. Vergeet ook de intervaltraining niet. Deze oefeningen zullen je helpen om beter en sneller te presteren.

Wil je er zeker van zijn dat je je zo goed mogelijk voorbereidt? Ga naar een hardloopcoach die je kan helpen een gedetailleerd plan te ontwikkelen.

2. Hydratatie is essentieel.

Voeding en hydratatie zijn je sleutels tot succes. Vermijd te veel eten vlak voor het begin van de race, maar eet goed 2-3 uur voor het hardlopen en eventueel een kleine snack voor de start. Gebruik een maaltijd met koolhydraten (pasta, rijst, granen), vezels en eiwitten, vermijd voedingsmiddelen die te vet zijn (dit maakt je spijsvertering te ingewikkeld tijdens het sporten). Na het hardlopen is het belangrijk om eiwitrijk voedsel te eten om het spierherstel te bevorderen.

Drink voldoende water een paar uur voordat je begint, tijdens en vooral erna. En vergeet alcohol een paar dagen/weken voor de wedstrijd: het werkt inderdaad uitdrogend, waardoor je pols sneller gaat kloppen. Je kunt sneller buiten adem raken en uw prestaties kunnen eronder lijden.. Hoe langer je stopt met het drinken van alcohol voor de wedstrijd, hoe beter dat is voor je lichaam en je fysieke prestaties. Een belangrijke hydratatietip: zweten. Als je merkt dat je veel zweet, drink dan meer water om te compenseren. 

3. Je lichaam is je motor.

Ook spierversterking is heel belangrijk. Vergeet dus niet je lichaam sterker te maken met spierversterkende oefeningen. Squats, lunges, burpees, deadlifts, enz. Dit soort oefeningen is superbelangrijk om blessurevrij te kunnen lopen en je prestaties te verbeteren. 

4. Slaap goed en loop beter.

Slaap is ook een cruciaal aspect dat absoluut niet mag worden verwaarloosd voor recuperatie, energiepeil en prestaties. Probeer minstens 8 uur slaap per nacht te krijgen. Het is precies hetzelfde principe als alcohol: hoe eerder je een goede nachtrust krijgt, hoe beter je prestaties en de hersteltijd voor je spierweefsel.

5. Stijl telt ook!

Je uitrusting is ook essentieel. Koop schoenen die geschikt zijn voor hardlopen. Dames voorzien een sportbeha die aan hun behoeften voldoet. En als je gemotiveerd wilt blijven, moet je gaan voor een outfit waarin je zin krijgt om te gaan hardlopen, en waarin je je comfortabel en zelfzeker voelt. 

SPA® is erbij om je te hydrateren

En ook dit jaar is SPA® erbij om je de hele wedstrijd lang te hydrateren. Je vindt ons op de 5 bevoorradingspunten langs het parcours én aan de aankomst. Dus stretchen maar, bereid je goed voor, ga de uitdaging aan en deel op de dag zelf zéker je topmomenten.#20kmbxl @spabelgium.

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek