Hoe herken je dehydratatie?

Terug

Zonder water kan je niet overleven. Het is dus essentieel om de symptomen van uitdroging te herkennen en op tijd in actie te komen. 

Dehydratatie: definitie

Dehydratatie is een gebrek aan water en minerale zouten (in het bijzonder natrium en kalium) in het lichaam. Water is het hoofdbestanddeel van het menselijke lichaam (ongeveer 60 % bij een volwassene). Maar het lichaam voert voortdurend afvalstoffen af via de urine, het zweet en de ademhaling. Water verlaat het lichaam ook in de vorm van verdamping. Voor een goede werking van het lichaam, moet je het waterverlies dus steeds compenseren door te drinken.  

Dehydratatie: de symptomen

Het is essentieel om uitdroging te herkennen, want het lichaam kan niet overleven zonder water. De symptomen van uitdroging zijn dorst, droge lippen, mond en tong, abnormale vermoeidheid, een gebrek aan kracht, hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid, versuftheid. Bij oudere mensen gaat dit ook samen met een verlies van eetlust en slaperigheid.  

ernstige dehydratatie

Hoe geraak je gedehydrateerd?

Dehydratatie treedt op wanneer het waterverlies niet wordt gecompenseerd door te drinken, bijvoorbeeld in het geval van: 

  • diarree en braken
  • overmatig alcoholgebruik
  • overmatig zweten (intens sporten, warmte, koorts, …)
  • te weinig drinken en een gebrek aan minerale zouten
  • bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes
  • overmatig gebruik van laxerende middelen

De oplossingen

De beste remedie is preventie: drink regelmatig en voldoende. Drink minstens 1,5 liter water per dag en meer naargelang de temperatuur en de fysieke inspanning. In geval van uitdroging, moet je het waterverlies compenseren door regelmatig gezoet of gezouten water zoals groentebouillon te drinken. Je kunt ook orale rehydratie-oplossingen (ORO) innemen. Lees daarom snel ons artikel “Water drinken? Ja, maar op welke momenten?” om te weten te komen hoe je 1,5 l water per dag drinkt zonder het te beseffen. 

dehydratie definitie

Heb je dorst? Dan ben je al gedehydrateerd!

Dorst is een zeer belangrijk signaal, meer nog een alarmsignaal! Als je dorst krijgt, is dat een teken dat het lichaam niet meer goed is gehydrateerd en dat het bloed te geconcentreerd is.  

Drinken om uitdroging te voorkomen

Drink vóór je dorst krijgt en drink ten minste 1,5 liter water per dag. Zorg daarom dat je steeds een fles natuurlijk mineraalwater van SPA® Reine bij de hand hebt en ontdek onze tips en tricks om meer water te drinken zonder het te beseffen. Zo voorkom je dehydratatie. Nog een laatste tip: drink meer water dan gewoonlijk als je intens sport, koorts hebt of tijdens een hittegolf. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek