10 voordelen van water die je waarschijnlijk niet kent

Terug

Iedereen weet het: water drinken is heel gezond. Denk aan het op peil houden van je lichaamstemperatuur en aan het transport van voedings- en afvalstoffen door je lichaam. Maar wist je dat water op nog meer verschillende manieren goed voor je is? Tijd om 10 minder bekende voordelen van water op een rijtje te zetten.

1. Water kan pijn verzachten

Als je lichaam goed gehydrateerd is, helpt dat om met al dan niet chronische pijn om te gaan. Tot die conclusie kwamen specialisten in sportgeneeskunde, voeding en psychologie van Massey University in Nieuw-Zeeland. Hun studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Psychophysiology’ en toont aan dat je lichaam meer pijn lijdt als je minder gehydrateerd bent. De onderzoekers ontdekten ook dat de proefpersonen hyperventileerden, dat hun ademhalingsfrequentie verhoogde en dat de bloedstroom naar de hersenen verminderde.

Professor Toby Mündel, medeauteur van het onderzoek: “Overdag gehydrateerd blijven is heel belangrijk, want je droogt sneller uit dan je denkt. Reken maar uit: je overslaapt je, slaat je ontbijt over en haast je naar je werk, met enkel een ochtendkoffietje. Tegen lunchtijd heb je dan sinds de avond ervoor op 17 uur tijd amper 200 milliliter vocht binnengekregen, in plaats van de aanbevolen liter.

2. Energiebooster

Gebrek aan energie? Dat kan wijzen op dehydratatie. Een kop koffie kan je dan een energieboostje geven, maar cafeïne heeft altijd maar een tijdelijk effect. Bovendien lost het het échte probleem – de uitdroging – niet op: bij een lichaam dat te weinig water heeft, circuleert het bloed niet zo efficiënt naar de vitale organen (waaronder de hersenen). Het gevolg: je organen krijgen te weinig zuurstof en functioneren trager, met een futloos gevoel als gevolg. Dagelijks regelmatig een flink glas SPA® drinken (in plaats van koffie) is dus eigenlijk de beste manier om jezelf nieuwe energie te geven. Wil je meer weten over water als brandstof voor ons lichaam? Wij vertellen je hier alles.

3. Humeurbooster

Ben je wat minder blij, een beetje ontevreden of voel je je niet zo goed in je vel? Haal dan even diep adem en schenk jezelf een groot glas water in. Want je stemming van de dag kan dus echt afhangen van iets relatief onschuldigs als een lichte dehydratatie. Over dehydratatie vind je hier meer info, terwijl SPA®-ambassadrice @museofgreens je hier vrolijk en goedgemutst uitlegt hoe dat juist zit met water, je hersenen én je goede humeur. 

4. Water houdt je jong

Een goede hydratatie houdt ook het natriumniveau in je lichaam onder controle. “Is dat dan belangrijk?”, horen we je denken… Toch wel. Onderzoekers van de ‘National Institutes of Health’ in de Verenigde Staten ontdekten dat mensen met een hoog natriumgehalte meer kans hebben op vroegtijdige veroudering en op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, hartritmestoornissen, diabetes en dementie. Beter (en langer) leven? Dat doe je dus door beter (en meer) te drinken. Water, natuurlijk. Het levende bewijs? Linda Deplacie, onze SPA®-ambassadrice, op wie de jaren geen vat lijken te hebben. Nog meer weldadige effecten van een goeie hydratatie vind je hier.

5. “Een beetje focus, graag!”

Een flesje SPA® bij de hand hebben als je brein op volle toeren draait tijdens een taak, toets of werkopdracht? Absoluut geen slecht idee! Want, omdat je hersenen voor maar liefst 80% uit water bestaan, kan een klein beetje uitdroging al nefaste gevolgen hebben voor die flitsende denkprocessen van je. Werken en drinken gaan dus heel goed hand in hand. Wáter drinken, natuurlijk. Meer over hoe je geconcentreerd blijft tijdens het betere denkwerk, dat lees je hier

6. Drink als je rijdt

Als je water nodig hebt om goed te kunnen focussen, dan is het logisch dat water je ook zal helpen als je een auto bestuurt. Want gedehydrateerd achter het stuur kruipen brengt dezelfde effecten teweeg als 0,8 promille alcohol in je bloed. Je maakt fouten, bent onoplettend, hebt een tragere remreactie… Echt gevaarlijk, dus. Meer weten over de opmerkelijke “Drink als je rijdt”- campagne die we bij SPA® over dit onderwerp lanceerden? Dat kan hier!

7. Extreem puur

Sommige waters zijn beter voor je gezondheid dan andere. SPA® Reine is een van de minst gemineraliseerde waters in Europa. En dat is maar goed ook, want we krijgen al voldoende minerale zouten binnen via onze voeding. Daarom is SPA® Reine geschikt voor iedereen, op elke leeftijd en de hele dag door. Maar weet jij het verschil tussen nitraten, nitrieten en natrium? En weet je hoeveel van deze stoffen er in ons water zitten? Lees het hier.

8. Een betere spijsvertering

Wist je dat dehydratatie ook een slechte spijsvertering of verstopping kan veroorzaken? Eigenlijk is het de logica zelve: om goed te verteren heeft je spijsverteringsstelsel een bepaalde hoeveelheid water nodig. Dat zorgt ervoor dat voedsel het spijsverteringskanaal makkelijk kan passeren en ook de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verbeteren aanzienlijk als het darmmilieu vochtig genoeg is om die transit mogelijk te maken. Je ziet het: als je genoeg gehydrateerd bent, zorg je voor een optimale darmtransit en is het ook gedaan met pijntjes die voorkomen bij verstopping.

9. Water helpt als je op dieet bent

Ga je op dieet? Dan kan water je helpen. Dat zit zo: als je voldoende water drinkt, blijft je maag gevuld en voorkom je een constant hongergevoel. Je gaat dus minder aan het snacken slaan. Water helpt ook om voedingsstoffen – en bij het diëten voornamelijk – afvalstoffen af te voeren. En SPA® Reine is jouw perfecte bondgenoot, omdat je het de hele dag door kunt drinken zonder je organisme te overladen. Ideaal! Nog meer tips over hoe ons water je dieet kan bevorderen vind je in dit artikel.

10. Water verbetert je prestaties

Water heeft een grote invloed op ons allemaal. Als je goed gehydrateerd bent, krijgt niet alleen je energieniveau een boost, maar verbeteren ook je fysieke prestaties, geheugen en concentratievermogen. Je huid straalt en je lichaam behoudt een constante temperatuur. Voldoende water drinken verbetert zoals gezegd ook je vertering en darmtransit. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en de celvernieuwing wordt gestimuleerd, met positieve gevolgen voor de bloedsomloop. Bovendien helpt water je voldoende gehydrateerd te blijven om je sportprestaties op topniveau te houden. Al deze voordelen zijn goede redenen om SPA® altijd in huis te hebben!  

Zoals je ziet is SPA® Reine veel meer dan gewoon een verfrissend drankje. SPA® is de ideale hydratatiepartner om alle Belgen te helpen beter te drinken en ook beter te leven. En omdat we weten dat elke dag voldoende water drinken vaak een uitdaging is, hebben we SPA® Touch ontwikkeld. Zo ben je optimaal gehydrateerd zonder dat je het doorhebt. En om de goede gewoonte om elke dag voldoende water te drinken zo aangenaam mogelijk te maken, voor ieders welzijn.

Ken je vrienden of familieleden die wel wat meer water kunnen gebruiken? Deel dit artikel met hen, en help ze beter te leven door meer te drinken!

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek