Wat is de oorsprong van het woord Spa ?

Terug

Er bestaan verschillende theorieën over de geschiedenis van het woord “Spa”. Ze verwijzen wel allemaal naar de weldadige effecten van water

Volgens sommige hypothesen, zou Spa afgeleid zijn van het Waalse “spas/spos” dat “verspreid” betekent en verwijst naar een dorp waar de huizen her en der staan door, onder andere, de talrijke bronnen. 

Een andere hypothese stelt dat Spa is afgeleid van het Latijnse “sparsa”, wat “verspreid en opborrelend” betekent, voor “opborrelende bron”. 

Tot slot, zou dit woord ook van het Latijnse Sanitas Per Aquam kunnen komen, gezondheid met behulp van water. De weldadige werking van het water van SPA is al lang gekend en men kwam van heinde en verre om te genieten van zijn therapeutische weldaden.

spa logo

Van SPA naar spa

Publieke baden, ook thermen genoemd, kennen we al uit de oudheid. Toch beginnen kuuroorden zich pas in de 17e eeuw te ontwikkelen. In het Verenigd Koninkrijk wordt het woord “spa” toegevoegd aan de namen van de steden met een kuuroord, als verwijzing naar de stad Spa, die ver buiten onze landsgrenzen is gekend voor haar weldadige thermale water. Geleidelijk aan is het woord “spa” een generieke term geworden voor een kuuroord.

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek