Een goede hydratatie beïnvloedt je humeur!

Terug

Slechtgezind? Een beetje chagrijnig? Misschien heb je vandaag gewoon te weinig water gedronken! Want hoe vreemd het ook lijkt, hydratatie heeft wel degelijk een invloed op je humeur. We leggen het je meteen vrolijk én met de glimlach uit, samen met Marie de Burbure alias @museofgreens!  

Bekijk de video

Je snapt niet goed wat er vandaag met je aan de hand is. Je bent een beetje nerveus, chagrijnig, alles werkt op je zenuwen... kortom, je bent slechtgezind. Weet je eigenlijk waar zo’n slecht humeur vandaan komt? Wat de oorzaak kan zijn? Wel, uitdroging is één van de mogelijke antwoorden op die vraag. Denk er eens over na: wanneer heb je vandaag voor het laatst een flinke slok water gedronken? Meer dan twee uur geleden? Kom op, neem een glas. En een flinke slok. Dan gaan we snel verder. 

Eigenlijk is het simpel: het is bewezen dat zelfs lichte dehydratatie al een slecht humeur kan veroorzaken, net zoals het ook kan leiden tot vermoeidheid, verwarring of slaperigheid. In feite zijn het de hersenen die verantwoordelijk zijn. We hebben het er in dit artikel al over gehad, tijdens de examenperiode: je hersenen bestaan voor een groot deel uit water en als dat watervolume vermindert, gaat de hele machinerie van je lichaam in overdrive en functioneert het niet meer zoals zou moeten. Alles gaat moeizamer, moeilijker en lijkt ingewikkelder. Dát is waar je humeur last van heeft. 

Hoe kunnen we dehydratatie voorkomen? Door water te drinken natuurlijk, maar ook door op ons eigen gedrag te letten. Na een deugddoende sportsessie moet je bijvoorbeeld onmiddellijk weer hydrateren. Zowel voor je lichaam als voor je humeur. En zo is het ook met alcohol: je hebt plezier en je amuseert je met je vrienden... maar door progressieve dehydratatie verandert ook je stemming en kan er snel een einde komen aan zo’n leuke momenten. Als je meer wilt weten over de effecten van alcohol en over het belang om je te blijven hydrateren, lees dan ons artikel over dit onderwerp.  

Je ziet het: iets heel persoonlijks als je stemming van de dag kán in verband worden gebracht met iets relatief onschuldigs als een lichte dehydratatie. Daarover vind je hier trouwens meer details. Dus als je je vandaag een beetje minder gelukkig voelt, niet echt tevreden bent of je gewoon niet goed in je vel voelt, haal dan diep adem en schenk jezelf een groot glas SPA®. Da’s alvast een uitstekende start op weg naar een goed humeur! 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek