Naast melk, wat mag je baby nog drinken?

Het lichaam van je baby, bestaat net zoals dat van jou, voornamelijk uit water: 90% voor een pasgeborene en 60% vanaf de leeftijd van 1 jaar. Daarom is het vanaf de geboorte belangrijk om gehydrateerd te blijven. Maar naast melk (of nog meer melk), wat mag je baby nog drinken? Vanaf wanneer mag je water geven? En hoe zit het juist met gesuikerde dranken? Laat ons beginnen met het begin… 

Overstappen naar water

De eerste 6 maanden van zijn leven, heeft je baby enkel melk nodig om gehydrateerd te blijven. Het is pas daarna, als je baby vaste voeding begint te eten, dat je hem water kan beginnen geven.  Liefst na de maaltijd of na het tussendoortje en in kleine hoeveelheden. Uiteraard wil je jouw baby enkel het beste geven, maar welk water moet je dan kiezen? Kind en gezin adviseert mineraalarm niet-bruisend flessenwater, net zoals SPA® Reine. Overstappen van melk naar water is een belangrijke stap voor je baby: hij leert een gezonde gewoonte aan en zo ontdekt hij ook een neutralere, zuiverdere smaak (ontdek hier de afkomst van de unieke smaak van SPA® Reine)

Meer weten? Lees onze artikels: “Het belang van water voor je baby” en “Vanaf welke leeftijd mag je baby water drinken?”  

Vermijd gesuikerde dranken voor de leeftijd van 1 jaar

Zoals je wellicht weet, is water de enige essentiële drank die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. En je kind al vanaf een jonge leeftijd water leren drinken is een mooi geschenk voor de rest van zijn leven. Weigert je baby water te drinken? Misschien heeft hij gewoon geen dorst. Wat je ook doet, vermijd zoetigheden: een beetje honing in zijn water, een beetje fruitsap… Voor de leeftijd van 1 jaar raden we af om suiker te geven aan baby’s omdat dit gevolgen kan hebben (suikerverslaving, gaatjes in de tanden). Klinkt logisch, toch? 

De “cola baby’s”

Wist je dat sommige kinderen al vanaf jonge leeftijd problemen krijgen met hun gebit omdat ze gesuikerde drank kregen in hun flesje? Het fenomeen is bekend, ouders doen een beetje suiker in het flesje zodat hun baby zeker alles opdrinkt. Of erger, ze vullen het flesje met limonade. Wat natuurlijk een heel slecht idee is, niet alleen vanuit nutritioneel standpunt, maar ook omdat je baby zo went aan de smaak van suiker (waar hij later moeilijk vanaf zal geraken). Dit zorgt voor gaatjes in de melktanden, het gaat zelfs zo ver dat tandartsen alle tandjes moeten uittrekken van kinderen die jonger zijn dan 6.  

 

Tip: De light of suikervrije varianten van deze dranken zijn ook geen optie. Ze bevatten zoetstoffen die nefast zijn voor kinderen en baby’s jonger dan 3 jaar.  

En fruitsap dan?

Nu je kind regelmatig water drinkt, heb je misschien zin om hem iets anders te doen ontdekken… zoals een beetje fruitsap? Zelfs als dat geen noodzaak is, kan je hem af en toe (en vanaf 1 jaar) bij het ontbijt of bij het tussendoortje, een beetje fruitsap laten proeven, liefst versgeperst fruitsap. Als dat geen optie is, kies voor 100% puur fruitsap, dus zonder toegevoegde suikers (lees het etiket - en om je weg te vinden in de jungle van de voedingssupplementen, bekijk deze video van Tatyana Beloy. 

Met SPA® Touch is het feest!

Het is zover, je lieve schattebout is 1 jaar (of 2, of 3). Het moment om verschillende soorten ‘baby friendly’ drankjes boven te halen om dit te vieren. Een goed idee is water met een vleugje smaak, dat kan je gemakkelijk zelf maken, of je kan het jezelf nog gemakkelijker maken met SPA® Touch - want je hebt toch al genoeg dingen aan je hoofd ;-). Onze aromatische waters zijn op basis van puur SPA® water, met ingrediënten die 100% natuurlijk zijn, en zonder suikers of toegevoegde kunstmatige kleur- of smaakstoffen. De niet-bruisende varianten zijn perfect voor speciale gelegenheden, ook voor jonge kinderen. Groene citroen & jasmijn, framboos & appel… Allemaal avontuurlijke smaakjes om te ontdekken! 

Ontdek hier alle smaken van SPA® Touch.

Maak je eigen gearomatiseerd water

Vul een karaf met SPA® Reine en doe er ingrediënten bij: zoals stukjes fruit, schijfjes groenten, kruiden… (geen suiker toevoegen). Laat minimum 30 minuten in de koelkast staan. Filter het water, ziezo… en, wat vindt je baby ervan?  

Een paar ideetjes: 

  • Aardbei -basilicum 
  • Framboos - munt 
  • Citroen - komkommer

Als je baby af en toe iets gesuikerds drinkt, no stress. Je doet je best voor je baby, geen enkele ouder is perfect. Belangrijk is om je er zelf goed bij te voelen, inclusief je baby. En om samen vooruit te gaan in dit avontuur, op jullie ritme.  

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek