Wanneer je baby vast voedsel ontdekt

Borst- of flesvoeding, dé belangrijkste en enige bron van eten voor je baby. Althans, tijdens de eerste maanden. Want voor je ‘t weet is jouw baby klaar voor vaste voeding, een belangrijke en grote stap voor hem én voor jullie. Een stap die jullie samen nemen, met veel geduld en flexibiliteit. Dus voor je de lepel bovenhaalt, lees zeker even onze tips. 

Waarom veranderen van voeding voor je baby? Het is een natuurlijke stap. Want hoe meer je baby groeit, hoe meer nood hij heeft aan voedingstoffen die belangrijk zijn in de verdere ontwikkeling van je kind. 

Op welke leeftijd start je?  

Men raadt aan om te starten met te veranderen tussen 4 en 6 maanden. Natuurlijk heeft elke baby een ander ritme. Focus je daarom niet op een specifieke datum, maar observeer je kleintje: is hij opgewonden, houdt hij zijn hoofdje rechtop, kijkt hij nieuwsgierig wanneer je eet? Dàn is je baby misschien wel klaar om nieuwe smaken te ontdekken. 

Goed om te weten: volgens het WHO* kan je alle voedingscategorieën introduceren vanaf 4 maanden. Toch is het raadzaam om te wachten tot 6 maanden. Zo geniet je kindje nog volop van alle voordelen van borst- of flesvoeding wat beter is voor de immuniteit. Vanaf 6 maanden is het voor je kleintje ook nét iets makkelijker om vaste voeding te verwerken. 

Wanneer geef je wat?  

 Vanaf 4 à 6 maanden, is je baby klaar om kennis te maken met fruit en groentjes. Een ware ontdekkingsreis! Boordevol verschillende kleuren, texturen en smaken. Maar ook eentje die rijk is aan vitaminen, mineralen en ijzer.  

Psst, geen paniek als je baby in het begin zijn eten uitspuwt. Dat zijn gewoon reflexen die na verloop van tijd verdwijnen. Gewoon eventjes geduld hebben. 

Vanaf 6 maanden, mag je al wat dingetjes toevoegen, zoals:  

  • Dierlijke proteïnen: gemalen of kleine stukjes vlees, gevogelte, vis, eitjes …  
  • Plantaardige proteïnen: verkruimelde stukjes tofu, tempeh … Of peulvruchten (bijv. koraallinzen). 

Is je gezin vegetarisch? In principe eet je baby wat jij eet. Maar praat er zeker eens over met je kinderarts. Er zijn bepaalde aanbevelingen te volgen om eventuele tekorten te voorkomen.  

Zelf koken? 

We zijn het erover eens: er gaat niéts boven een gerecht met goede, verse ingrediënten dat je zelf gekookt hebt. Zelf een puree of compote (zonder zout en toegevoegde suikers!) voor je baby maken? Dat kost je weinig tijd noch moeite als je goed uitgerust bent. Hier enkele suggesties

Of toch in een potje? 

Maar laten we eerlijk zijn, het is 2023. Welke ouder heeft er nu tijd om élke dag zelf te koken? Gelukkig bestaan er kleine, lekkere potjes babyvoeding. De potjes zijn onderworpen aan heel strenge normen qua productie, hygiëne en samenstelling, en vormen een perfect aanvaardbaar alternatief voor je zelfgemaakte maaltijden. Om zeker te zijn van je stuk, ga voor bio en lees zeker het etiket. Sommige merken hebben meer ingrediënten dan andere. 

 Tip: koekjes proberen? Nog even geduld. Wacht nog even tot je baby 8 maanden is. 

Hoe geef je je baby eten? 

In het begin pureer je best alle groentjes en fruit tot een hele gladde mousseline. Daarna voeg je er altijd kleine, vaste stukjes bij. En je baby voeden? Dat doe je gewoon met een kleine lepel.  

DME

Of kies voor zelfstandige voeding: DME (Child-led dietary. diversification of de Rapley-methode): 

Via deze manier leg je kleine stukjes vast voedsel voor je baby die hij zelf in zijn handen pakt en in zijn mond stopt. Dankzij deze methode ontdekt je kindje alle aspecten van het voedsel. Maar da’s niet alles! Je kindje ontwikkelt ook nog eens zijn motorische vaardigheden, leert in zijn eigen tempo eten en dát zonder hulp van zijn ouders. Eén minpuntje wel: een extra afveegbeurt van tafel, stoel én vloer is soms nodig. 

En niet te vergeten: water!

Wanneer je borst- of flesvoeding geeft, krijgt je kindje sowieso voldoende water. Maar eens je baby vast voedsel gaat eten, is het aan jou om ervoor te zorgen dat hij genoeg water drinkt. Het is pas rond 18 en 24 maanden dat je kleintje dorst begint te krijgen en dit ook kan aangeven. 

De aanbevolen hoeveelheid water:  

  • 120 – 130 ml/ kg/ dag tussen 4 en 8 maanden 
  • 100 – 110 ml/ kg/ dag tussen 8 en12 maanden  

Kies voor een natuurlijk en mineraalarm water zoals SPA® Reine. Ontdek hier waarom het perfect is voor je kindje. 

Bied je kindje altijd een glas water aan bij de maaltijd. Om te voorkomen dat de eetlust van je kind wordt bedorven, voorkom je beter dat je kindje het hele glas leegdrinkt. Aan de andere kant helpt het nemen van kleine slokjes tijdens het eten bij het kauwen en doorslikken van bepaalde voedingsmiddelen. Zorg er steeds voor dat je kindje het glas opdrinkt na het eten. 

SPA® Reine natuurlijk mineraalwater heeft een zuivere smaak. Maar waarom smaakt het zo goed? Ontdek het hier.  

De overgangsfase op vaste voeding is cruciaal voor de toekomst van je kleintje. Leren over smaak, texturen, het plezier dat ermee gepaard gaat... Deze ontdekkingsreis zal een grote invloed hebben op zijn relatie met voedsel gedurende zijn hele leven. Laat je kind dus wennen om goed te eten en voldoende te drinken. Het is een geweldige manier om je kind liefde te tonen. 

 * Wereldgezondheidsorganisatie. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek