Hardlopen en water drinken… wat is het beste?
Voorbereiding is alles, hoor je sporters vaak zeggen. Klopt, dus ook als je gaat hardlopen. Hoe geroutineerd je ook bent, voldoende eten en drinken is cruciaal voor goede prestaties én voor je lichaam. Om goed te presteren, ook bij hardlopen, kun je eten en drinken niet los van elkaar zien. Vandaar dat dit artikel beide samen bespreekt.
Voor én tijdens het hardlopen
Wat is beter? Eten en water drinken vóór of na het hardlopen? Wanneer dan? En hoeveel? Allemaal goede vragen. Het beste is om drie uur voor je gaat hardlopen te eten en een halve liter water te drinken. Zo breng je je energieniveau op peil en ben je voldoende gehydrateerd voor de inspanning. Als je langer dan een uur gaat trainen, moet je water meenemen. Drink ongeveer 150 ml per kwartier (600 ml per uur). Begin reeds aan het begin van je training. Als je dorst krijgt tijdens het sporten, heb je eigenlijk al te weinig gedronken.
Tip
Een goede graadmeter is om na het sporten de kleur van je urine te bekijken. Is die erg donker van kleur, dan moet je de volgende keer meer drinken. Idealiter is het lichtgeel – net zoals tijdens de rest van de dag. Hoe dan ook is het altijd goed om, ook als je niet sport, elke dag 1,5 tot 2 l water te drinken. Als je sport en/of als het warm weer is kan je lichaam meer vocht nodig hebben.
Na het hardlopen
Als je terug bent van hardlopen, eet dan een ‘normale’ maaltijd: ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Hiermee krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt, dus ook voldoende koolhydraten om je reserves weer op peil te brengen en voldoende eiwitten voor spierherstel. Is het nog geen etenstijd? Neem dan een tussendoortje met koolhydraten en eiwitten, zoals bijvoorbeeld melk of yoghurt met banaan of appel, of waarom geen sneetje brood met pindakaas? En wederom: drink ook voldoende water na het sporten. Want, zoals gezegd, het ene kan niet zonder het andere.
Tip
Of eigenlijk: waarschuwing. Want drink ook weer niet té veel water in een keer tijdens het hardlopen. Als je op korte tijd te veel water drinkt, kan dat een nadelige invloed hebben op je bloedsomloop door een daling van de concentratie zouten. Drink dus regelmatig en verspreid over de sportsessie, maar met beleid.
Hardlopen tijdens en na de zwangerschap
Ben je zwanger en wil je - blijven - hardlopen? Als je vóór je zwangerschap al trainde, dan kan je er gerust mee doorgaan. Deed je dat niet, dan is toch het advies om er pas ná je zwangerschap mee te starten. Zoals met zoveel dingen tijdens je zwangerschap geldt ook hier: luister naar je lichaam en vraag advies aan je begeleidende arts.
Als je voor je zwangerschap af en toe hebt hardgelopen, kun je het rustig verder blijven doen. Belangrijk is dat je geen (bekken)klachten hebt en je goed voelt. Ben je al een getrainde hardloper, dan kun je tijdens de zwangerschap nog even doorgaan, zo lang als voor jou goed voelt en met goedkeuring van de begeleidende arts, vroedvrouw of gynaecoloog. Vraag steeds advies aan een gezondheidsprofessional.
Zwanger & lopen = voldoende drinken
Voeding en hydratatie verdienen tijdens de zwangerschap uiteraard bijkomende aandacht. Als je hardloopt tijdens je zwangerschap kun je eerder en meer gaan zweten. Zorg er daarom voor dat je voldoende hydrateert - zo krijgt ook jouw baby voldoende vocht! Door de verhoogde druk op je blaas kan het zijn dat je wat vaker moet plassen. Dat mag alleen geen reden zijn om minder te gaan drinken. Pas liever je schema aan, zodat je af en toe kunt plassen. En train niet te intensief, minder eventueel je snelheid en neem meer looppauzes indien nodig. Anders gezegd: soms moet je gewoon accepteren dat het tijdelijk even wat minder kan. Maar hey: je bent zwanger! Hoe mooi is dát?
Ben je zwanger en wil je blijven hardlopen? Lees onze tips in het artikel ‘Zo blijf je fit tijdens jouw zwangerschap’!