Je baby is ziek, wat nu?


Je baby is toch niet helemaal zichzelf deze ochtend. Hij heeft slecht geslapen, voelt warm aan en zijn oogjes glanzen. Je ouderlijke intuïtie gaat in overdrive en zegt dat ‘ie ziek is. En waarschijnlijk heb je gelijk, maar wat doe je nu? Hoe weet je of het ernstig genoeg is en wanneer bel je de kinderarts? En hoe organiseer je je dag verder? In dit artikel geven we je graag advies over de gezondheid van je baby.   

Geen paniek

Ontdekken dat je kleintje ziek is, is altijd een heel stresserend moment. Zeker als het je eerste kindje is. Het eerste advies is … blijf rustig. Panikeren helpt niet. Integendeel, je houdt best het hoofd koel zodat je de juiste keuze weet te nemen en je stress niet overdraagt op je baby. Trouwens, baby’s en jonge kindjes worden heel vaak ziek, want hun immuunsysteem is volop in ontwikkeling. Gelukkig bestaan er heel veel doeltreffende behandelingen voor babyziektes.  

Hoe weet je of je baby ziek is?

Je baby kan jammer genoeg nog niet in woorden uitdrukken of hij zich ziekjes voelt of pijn heeft. Dat maakt het er zeker niet makkelijker op. Gelukkig geeft dat kleine lichaampje wel andere signalen die erop kunnen wijzen dat je baby ziek is. Als je een of meer van de volgende symptomen herkent, dan is het een goed idee om advies te vragen aan je kinderarts.  

Symptomen waar je op moet letten: 

  • Je baby is moe en/of lastig 
  • Hij heeft geen eetlust meer 
  • Gelige huid  
  • Hoesten (of luid ademhalen)  
  • Lopende neus (geel/groene snot)  
  • Braken of diarree (verschillende keren)  
  • Raakt voortdurend zijn oor aan   
  • Ogen lijken geïrriteerd   
  • Hij heeft koorts 

Vanaf welke temperatuur heeft je baby koorts?

Is je baby jonger dan 3 maanden en is zijn temperatuur hoger dan 38° (rectale temperatuur)? Dan heeft je kleintje koorts. Het is belangrijk om de kinderarts te contacteren of naar de spoeddienst te gaan. Laten we je onmiddellijk geruststellen: de kans is heel groot dat er niets ernstig is. Het is gewoon belangrijk dat je jouw kindje zo snel mogelijk ontlast. Zo’n hoge koorts zorgt waarschijnlijk voor heel wat ongemak.  

Is je baby ouder dan 3 maanden? Dan heeft je kleintje koorts vanaf 38,5° (rectale temperatuur). Wanneer dit het geval is, bedek je kleintje dan niet, geef ‘m vaak water en geef een paracetamol voor baby’s (aangepast aan zijn gewicht en leeftijd).  Blijft de koorts na 24 uur aanhouden of komen er symptomen bij? Raadpleeg voor de zekerheid dan je kinderarts. 

Twijfel je? Je kinderarts staat altijd voor je klaar, dus geef ‘m zeker een belletje. 

De meest voorkomende ziektes

Een loopneus 

Je baby is waarschijnlijk verkouden. Om verergering te voorkomen, is het belangrijk zijn neusje te snuiten en het daarna te reinigen met een zoutoplossing (gebruik nooit neusdruppels zonder advies van de kinderarts).

Gastro-enteritis 

Heeft je baby koorts, diarree of braakt hij? Dan bestaat de kans dat je kleintje gastro-enteritis heeft opgelopen. Deze ziekte, veroorzaakt door een virus (het rotavirus), komt vaak voor bij peuters én vooral tijdens de winter. Hoewel de aandoening meestal mild is, is het belangrijk om te symptomen onmiddellijk te stoppen en ervoor te zorgen dat je baby niet uitdroogt. Raadpleeg zeker je dokter. Die zal je vertellen wat je moet doen. 

Moet je gaan werken?

Contacteer je crèche of kinderdagverblijf en laat weten dat je kindje ziek is. Vraag daarna aan je werkgever of je thuis mag werken. Weet dat je dokter je een afwezigheidsattest kan geven. Sommige bedrijven hebben ook ‘ziektedagen’ opgenomen in hun collectieve arbeidsovereenkomst. Vraag dit zeker na bij je werkgever. Een andere oplossing: via je mutualiteit kan je ook de hulp inschakelen van een thuisverzorger. 

Is je baby gedehydrateerd?

Wanneer je baby diarree heeft, koorts of veel overgeeft, verliest hij veel water in korte tijd. Dit kan ook gebeuren door een zonnesteek, dus bescherm je baby altijd tegen de zon.  

Hier een lijstje van uitdrogingsymptomen, zodat jij het makkelijk herkent:  

Je baby …  

  • … is moe en/of lastig 
  • … plast minder in zijn luiers  
  • … heeft donkere kringen onder zijn ogen  
  • … is bleek   
  • … heeft koude, bleke handen en voeten   
  • … zijn fontanellen (zachte delen van de schedel) zijn ingevallen  
  • … zijn huid is gerimpeld 

De huidplooimeting

Knijp de huid van het buikje van je baby tussen je twee vingers en laat het in één keer los. Is je kindje goed gehydrateerd? Dan verdwijnt de plooi onmiddellijk. Maar zie je de plooi nog? Dan is je kindje waarschijnlijk gedehydrateerd. 

Als je een of meer van deze symptomen herkent, als de toestand van je baby erger wordt of als je gewoon niet zeker bent, bel je dokter. Die kan je ORS (orale rehydratieoplossing) voorschijven.  


Je baby rehydrateren

Door uitdroging verlies je niet alleen water, maar ook minerale zouten (nl. natrium en kalium). Daarom is extra water drinken niet voldoende. Om het verlies te compenseren kan een dosis ORS (orale rehydratieoplossing) nodig zijn. Dat zijn kleine zakjes met poeder die verdund worden met mineraalwater, zoals SPA® Reine. Je geeft ze gewoon in het flesje van je baby, in kleine hoeveelheden met af en toe een kleine pauze.  

 

Je baby is jonger dan 6 maanden …  

Geef je borstvoeding, ga dan gewoon door en geef de rehydratieoplossing tussen de voedingen door. Geef je opgroeimelk? Dan stop je daar best even mee en vervang de melk door ORS. Na 4 à 6 uur (afhankelijk van je baby’s leeftijd) begin je met bijvoeden.  

Belangrijk! Vergeet niet dat water geven aan baby’s jonger dan 6 maanden niet wordt aangeraden. Lees voor meer informatie ons artikel ‘Op welke leeftijd mag je baby water drinken?’ 

 

Je baby is ouder dan 6 maanden …  

Je baby begint stilletjes aan vaste voeding te eten en drinkt ook al water. Je kàn je kleintje meer water geven, maar dat compenseert niet het verlies aan mineralen. Je baby heeft sowieso ORS nodig. Bespreek het zeker met je kinderarts.  

Voor meer informatie over water geven aan je baby, raden we dit artikel aan: ‘Op welke leeftijd mag je baby water drinken?’ 

Als ouder ontdek je elke dag wat nieuws. Én elke dag leer je jouw baby beter kennen. Een ware ontdekkingsreis met hier en daar wat kleine hobbels, die je elke keer weer overwint. En na elke overwinning zal je merken dat je kindje groeit. En jij als ouder ook.  

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek