Mineraalrijk of mineraalarm water… Wat drink je nu best?

Terug

Denk jij ook dat mineraalrijk water gezonder is dan mineraalarm water? Wel, in feite klopt dat niet.  

Het zit zo: we consumeren al veel mineralen via wat we eten. Denk maar aan het zout in onze voeding. Wist je dat de gemiddelde zoutinname van volwassenen in België ongeveer 10,5 gram per dag bedraagt? Terwijl de Hoge Gezondheidsraad aanbeveelt om minder dan 5 gram zout per dag te consumeren. Overdaad schaadt: te veel zout kan maagkanker en osteoporose veroorzaken, maar het kan ook bloeddrukverhoging in de hand werken. Da’s dan weer een risico voor hart- en vaatziekten.*  

Je ziet het: het is veel beter om je inname van zout en andere mineralen te beperken. Kies dus voor mineraalarm water. Want voldoende water drinken (1,5 liter water per dag) blijft ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Zorg er enkel voor dat je bij het drinken niet te veel mineralen binnenkrijgt.  

Welk water is gezonder?

Het natuurlijk mineraalwater van SPA® Reine heeft een heel laag mineralenniveau, bij de laagste in Europa. Je proeft dus puur water, met de smaak van zuiverheid. Heel gezond, dus. Weten hoe dat juist komt? Lees dan dit artikel

Als we de mineraalwaarden van SPA® Reine vergelijken met de wettelijk bepaalde maximale hoeveelheid mineralen van kraanwater, kom je zelfs tot een heel verrassende vaststelling: 

SPA® Reine is duidelijk een uitstekende keuze als je de inname van mineralen via het drinken wilt beperken. 

Het ene water is het andere niet

We zien echt grote verschillen tussen de waarden van het natuurlijk mineraalwater van SPA® Reine en kraanwater. Wist je dat er zoveel mineralen zitten in kraanwater? Dat zou je niet verwachten na alle zuiveringsprocessen die het ondergaat, als het van grond- of oppervlaktewater getransformeerd wordt tot drinkbaar water. Hoe dat juist zit? Dat leggen we je graag uit aan de hand van de droogrest. 

Wat is de droogrest eigenlijk?

Als je één liter water na verhitting tot 180°C volledig laat verdampen, is de droogrestwaarde het gewicht van de materie die overblijft. De hoogte van het droogrestgetal geeft aan of water arm of rijk is aan mineralen (calcium, magnesium, natrium…).  

De onderverdeling 

  • Meer dan 1.500 mg per liter = rijk aan mineralen  
  • Tussen 500 en 1.500 mg per liter = matig gemineraliseerd  
  • Minder dan 500 mg per liter = arm aan mineralen  
  • Minder dan 50 mg per liter = zeer mineraalarm    

Om geschikt te zijn voor dagelijkse consumptie, is het beter dat de droogrest lager is dan 500 mg per liter. Logisch dat de wetgever dan ook eist dat de droogrest van kraanwater niet hoger mag zijn dan die 500 mg per liter. En met een droogrest van amper 38 mg per liter is het ook duidelijk dat SPA® Reine een natuurlijk mineraalwater is dat uiterst arm is aan mineralen. Ter vergelijking: bij andere mineraalwaters liggen de droogresten tussen de 130 en meer dan 2.000 milligram per liter. 

Hoe kies je het beste mineraalwater?

Wil je te weten komen welke mineralen in welke hoeveelheden in je water zitten en of je water mineraalarm of -rijk is? Kijk dan naar het voedingsetiket op de fles. Daarop vind je volgende info: 

  • of het gaat om natuurlijk mineraalwater, bronwater of iets anders; 
  • de oorsprong van de waterbron; 
  • of het water niet-bruisend of bruisend is; 
  • of de fles recycleerbaar is; 
  • aanbevelingen (bijvoorbeeld of het water geschikt is voor baby’s of personen die een speciaal dieet volgen) 
  • De analysetabel (enkel verplicht voor natuurlijk mineraalwater) 

De zuurtegraad

Bij SPA® vind je op het voedingsetiket ook de pH-waarde. Dat is de zuurtegraad van ons water. Een neutrale zuurtegraad bedraagt 7, op een schaal van 14. Is de pH-waarde lager? Dan gaat het om een zure vloeistof. Bij een waarde hoger dan 7 spreken we van basische vloeistof. Voor SPA® Reine bedraagt de pH-waarde 6, wat bijna neutraal is. En da’s goed, omdat ons lichaam al veel zuur binnenkrijgt via ons proteïnerijke voedsel. Een neutraal water is dus zeker nuttig. En een water waarvan de zuurtegraad nog iets lager ligt dan 7 is zelfs nog beter, omdat het water de zuurtegraad in de maag niet neutraliseert, die nodig is voor de spijsvertering. Meer weten over waarom ons neutrale water zo goed voor je is? Lees het artikel!   

Hoe je het voedingsetiket op een fles water best leest en interpreteert? Dat ontdek je in dit artikel

Drink het beste water. Om beter te leven.

Zuiver, mineraalarm water drinken is belangrijk. Het is goed voor je gezondheid en je voorkomt dat je te veel mineralen binnenkrijgt. Hou je lichaam dus in balans en kies voor de mineraalarme waters van SPA®. Zo ben je er zeker van dat je geen onzuiverheden binnenkrijgt als je jezelf hydrateert. 

*Bron: FAVV: de ongezouten waarheid.   

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek