Half vrouw, half koffie

Terug

Half vrouw, half koffie. Zo omschrijft Wendelien zichzelf. “Een echte koffienerd.” In 2019 werd ze wereldkampioen bij een AeroPress-wedstrijd en daarvoor gebruikte ze SPA® Reine. “Ik had allerlei soorten mineraalwater bij me. Ik heb van alles getest maar ben uiteindelijk bij 100% SPA® Blauw gebleven. Koffie bestaat voor 99% uit water, dus dan moet het van kwaliteit zijn. Je kan met SPA® hele goede koffie zetten. Het is leuk om te zien dat de wereld van koffie en water zo wordt samengebracht.” 

Volgens Wendelien bestaat er een groot niveauverschil in ‘koffienerdisme’ en in het bijzonder in de AeroPress-wereld. “Sommige mensen nemen zelf gedestilleerd water mee en voegen daar allerlei poedertjes aan toe. Ik ben nerd genoeg om te weten hoe dat moet, maar ik ben niet van de snufjes en de techniek. Ik ben daar iets relaxter in. SPA®-water is heel zacht en dat werkt gewoon goed bij koffie. Thuis werk ik daarom vaak met SPA®. Kraanwater is een absolute no-go in deze industrie.” 

Je kan met SPA® hele goede koffie zetten

Aeropress is een bepaalde manier van filterkoffie zetten. “Het is een soort niche binnen een niche. De grootste koffienerds gaan hier heel hard op. In de ‘grote wereld’ is het relatief onbekend, maar in de koffiewereld heeft het een cultstatus.”  

Aeropress-wedstrijden werken op basis van voorrondes. Men neemt eigen apparatuur mee, maar de koffie krijgen ze pas tijdens de wedstrijd. Iedereen moet dezelfde koffiebonen gebruiken en binnen acht minuten een kopje zetten. “Ik had het NK gewonnen en mocht toen in Londen meedoen aan het WK. Ik ben een liefhebber maar niet zo competitief. Het moet vooral leuk blijven, dus ik stapte er zonder verwachtingen in. De wedstrijd ging ontzettend goed en op een gegeven moment raakte mijn SPA®-water bijna op. Mijn wedstrijdbuddy is toen nog snel naar de overkant gerend om nieuwe flessen te kopen.“ Uiteindelijk won Wendelien de finale met dit recept.

Wendelien is een echte koffienerd

Wendelien zit al twaalf jaar in de koffiescene. “Ik studeerde in Utrecht en was geen goede koffie gewend. Mijn moeders koffie was tot daaraantoe, thuis had ik een Senseo-apparaat en op de universiteit was het al helemaal een ramp. Koffie was voor mij echt een product om mee wakker te worden. Vaak haalde ik voor mijn colleges espresso bij een koffietentje. ‘Welke blend wil je?’, vroeg de barista dan. ‘Blend? Beetje overdreven, ik wil gewoon koffie’, dacht ik. Maar die barista was altijd zo ontzettend vrolijk, zelfs in de vroege ochtend. Dat maakte me nieuwsgierig naar het vak. 

Wendelien is op een goede manier ‘verpest’ als het op koffie aankomt. “Ik ben nu natuurlijk enorm kritisch geworden. Mijn man kan dat niet ontkennen. Hij is politieagent en de koffie op zijn bureau is om te janken. Daarom neemt hij tijdens zijn nachtdiensten vaak koffie-apparatuur mee om een lekker bakkie mee te zetten. Zijn collega’s verklaren hem voor gek en noemen hem een koffiesnob. Maar stiekem willen ze er ook van profiteren…” 

Dat koffie een grote invloed op haar leven heeft, is zeker. “Ik baal ervan als ik een slechte kop koffie zet. Dan kom ik thuis en vertelt mijn man wat hij allemaal heeft meegemaakt als politieman. Gelukkig kan ik het wel relativeren: het is uiteindelijk maar een kopje koffie.”

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek