SPA Reine bestaat 100 jaar!

Terug

Dit jaar viert het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine zijn 100ste verjaardag. Dat is een goed moment om de evolutie en de geschiedenis van dit iconische, 100% Belgische water te overlopen.

1583

Het natuurlijke mineraalwater van SPA® wordt voor de eerste keer gebotteld en geëxporteerd. Het was toen al gekend voor zijn weldadige werking. Men kwam van heinde en verre om ervan te genieten. 

1895

Koningin Marie-Henriette, echtgenote van Leopold II, vestigt zich in Spa en brengt er de zeven laatste jaren van haar leven door. Ter ere van haar wordt de bron van Spa omgedoopt tot SPA® Reine. In 1996 heeft een van de waters ook de naam “Marie-Henriette” gekregen ter ere van de koningin. 

1921

De “Compagnie fermière des eaux et bains de Spa”, die was opgericht in 1912 met een monopolie op de exploitatie van de waters van Spa wordt “Spa Monopole”. In hetzelfde jaar wordt het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine gelanceerd. Het kent meteen een groot succes. Het artisanale bedrijf verandert in een industrieel bedrijf, maar blijft nog steeds een Belgisch en onafhankelijk familiebedrijf. 

1923

Er wordt een wedstrijd gelanceerd om het nieuwe logo van de SPA®-flessen te ontwerpen. De Franse illustrator Jean d’Ylen haalt de buit binnen met zijn Pierrot die vandaag nog steeds het embleem is van de natuurlijke mineraalwaters van SPA®.

pierrot

1923 – 1999

Het merk lanceert limonades (SPA® Citroen, SPA® Sinaasappel, SPA® Grenadine, SPA® Lemon Cactus, SPA® Citrus Fruit) en een subtiel bruisend water (SPA® Marie-Henriette).

2013

Lancering van het assortiment gearomatiseerde waters: SPA® innoveert door bruisende, gezonde en suikervrije dranken te creëren.

2017

SPA® lanceert nieuwe natuurlijke niet-bruisende limonades onder de naam Spa Duo met verrassende smaakcombinaties.

2020

De AWS, de Alliance for Water Stewardship, kent de site van Spa het Platinum-certificaat toe. Dat is wereldwijd het meest prestigieuze label voor duurzaam grondwaterbeheer. En inderdaad, als pionier van duurzame ontwikkeling, is het motto van Spa Monopole “putten zonder uit te putten”. Als de waters van SPA® de weldadige effecten hebben die we hen vandaag toedichten, dan is dat omdat ze al generaties lang zijn beschermd, namelijk dankzij het verbod van landbouw- en industriële activiteit of het gebruik van pesticiden, meststoffen en chemische grondverbeteraars in het waterwinningsgebied. 

2021

Spa Monopole stelt vandaag ongeveer 600 mensen te werk, waarvan de meesten afkomstig zijn uit de regio Spa. Het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine, de leider op de markt van de natuurlijke mineraalwaters in de Benelux, blijft een pijler, maar de fabriek produceert ook bruisend water, waters met een smaakje of ook limonades op basis van 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

fles spa

2025 

SPA® staat al decennialang synoniem voor een kwaliteitsvol water, maar ook voor een gevrijwaarde natuur. Om het afval en de CO2-uitstoot als gevolg van zijn activiteiten te verminderen, innoveert Spa Monopole voortdurend. Bijvoorbeeld, de fles van SPA® Reine wordt steeds milieuvriendelijker en andere soorten verpakking dan PET of glas worden gezocht. Tegen 2025 engageert de groep Spadel zich om ook 100% van zijn verkochte verpakkingen in te zamelen en 100% hergebruikte of gerecyclede materialen te gebruiken voor zijn verpakkingen


Sinds zijn creatie 100 jaar geleden heeft de fabriek naar schatting meer dan 23 miljard liter water gebotteld.

SPA® Reine, steeds meer ecologische flessen

Het natuurlijke mineraalwater van SPA® wordt gebotteld met het grootste respect voor de mens en het milieu. Om het gewicht en de ecologische voetafdruk van zijn verpakkingen te verminderen, is de fles van SPA® Reine van 1,5 liter 53% lichter gemaakt tussen 1971 en 2021. Vandaag worden de flessen van SPA® Touch gemaakt uit rPET, een 100% gerecyclede en recyclebare soort plastic. Deze innovatie zal in de komende jaren op alle flessen van SPA® worden toegepast.

waterfles

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek