Hoe komt het water van SPA Reine aan zijn unieke, typische smaak? 

Terug

We krijgen bij SPA® vaak vragen binnen over onze producten. Dus bedachten we deze Q & SPA®-rubriek om de antwoorden met jullie te delen. Daar gaan we, met een tweede vraag:  

“Hoe komt het water van SPA® Reine aan zijn unieke, typische smaak?” 

Eerst: mineralen 

Voor we de unieke smaak van ons water “proeven”, moeten we het eerst even over mineralen hebben. Mineralen zijn voedingsstoffen, die we nodig hebben voor een normale groei en ontwikkeling én voor een goede gezondheid. Nu, ons eigen lichaam kan mineralen niet zélf aanmaken, maar ze komen wel in kleine hoeveelheden voor in wat we eten en drinken. We kunnen de mineralen die we nodig hebben dus zonder al te veel moeite vinden. In onze Westerse wereld komt een tekort aan mineralen dan ook niet meer voor. Een teveel aan mineralen? Dat zien we wél, denk maar aan de overconsumptie van zout (natriumchloride), dat je in heel veel voeding terugvindt. Te veel mineralen in je lijf kan leiden tot de overbelasting van organen en het kan hun goede werking schaden. Het is dus nuttig om niet te overdrijven met je inname, om je minerale evenwicht te bewaren. Omdat we al veel mineralen opnemen door onze voeding, is het dus belangrijk te kiezen voor mineraalarm water, namelijk dat van SPA® Reine

Een mineraalarme ondergrond 

OK, we hadden het over mineralen zoals zout, ijzer, calcium, enz. Wist je dat dat ook smaakmakers kunnen zijn, ook bij water? Het bekendste voorbeeld is natuurlijk zout. Dat zal niet alleen je gerechten op smaak brengen, maar ook je water. Denk maar aan het snuifje zout als je je patatjes of rijst kookt. Nu, het probleem is eigenlijk dat we met zijn allen te veel zout (natrium) gebruiken. Gelukkig bevat het water van SPA® Reine amper 3 milligram natrium en amper sporen van ijzer: minder dan 5 microgram per liter (da’s 0,005 milligram). Wat dus uiterst weinig is en wat betekent dat ons water niet naar zout of ijzer smaakt, maar gewoon naar... water. SPA® Reine drinken betekent dus puur water drinken. Maar hoe komt het dan dat ons water zo weinig mineralen bevat? Wel, daar zijn drie redenen voor: 

1: de gedemineraliseerde ondergrond 

De bovenste lagen van ondergrond rond Spa blijken bijna geen mineralen meer te bevatten. Zo’n gedemineraliseerde ondergrond ontstaat als de rotsen heel erg oud zijn en ze hun mineralen al grotendeels hebben afgegeven aan het water dat er in de loop van miljoenen jaren al gepasseerd is. Het is logisch dat water geen mineralen opneemt als er in de buurt geen mineralen meer zijn, natuurlijk.  

2: de korte, ondiepe reis 

Dieper in de ondergrond, op 600 meter diepte, vind je wél nog mineralen. Alleen: daar passeert SPA® Reine niet meer. Ons water blijft naar verhouding kort ondergronds – zo’n 3 jaar – en het wordt redelijk ondiep gewonnen, op een diepte van 50 tot 100 meter. Da’s veel minder diep dan de 600 of 700 meter diepte waar andere waters gewonnen worden. Die dus wél nog mineralen bevatten. 

3: zandfilters 

Naast de gedemineraliseerde rotsformaties vind je in de ondergrond rond Spa ook behoorlijk wat zand. Dat is een heel efficiënte, natuurlijke filter die ervoor zorgt dat onzuiverheden verwijderd worden en er enkel puur water overblijft. Denk maar aan de zandfilter van een zwembad.

Eén van de minst gemineraliseerde waters in Europa

Dankzij deze heel specifieke ondergrondse reis krijgt SPA® Reine zijn unieke samenstelling. 

Ons water is heel licht gemineraliseerd en dat zien we aan de droogrest. Da’s een specifiek begrip voor de hoeveelheid materie die overblijft na indamping van het water bij 180 graden Celsius. In het kort: het is het gewicht van alle mineralen in een water. SPA® Reine heeft een droogrest van amper 38 milligram per liter. Daardoor is het één van de minst gemineraliseerde waters in Europa. Ter vergelijking: bij andere waters liggen de droogresten tussen de 130 en meer dan 2.000 milligram per liter. 

Ideaal voor baby’s flesje

SPA® Reine is ideaal voor de bereiding van babyvoeding, omdat ons water maar heel licht gemineraliseerd en heel zuiver is. Het grote voordeel daarvan is dat de samenstelling van baby’s melkje niet verandert. 

Ben je (straks) mama of papa? Dan hebben we tal van leuke weetjes, activiteiten en inspirerende tips voor je klaarstaan! 

Én voor zoutarme diëten 

SPA® Reine bevat amper 3 milligram natrium per liter. Het is dan ook uiterst geschikt voor zoutarme diëten. Vergelijk het zelf!

De bescherming van onze bronnen

Dankzij de specifieke reis die ons water ondergronds aflegt, de zorg die we besteden tijdens het productieproces én de uitzonderlijke manier waarop we de 26.000 voetbalvelden pure, ongerepte natuur rond de bron van SPA® al meer dan 130 jaar beschermen, is SPA® Reine een van de zuiverste waters van Europa.  

Zo beschermen we al 130 jaar de natuur rond de bron van SPA®.

Beter drinken. Beter leven.

SPA® Reine is ideaal om in vorm te blijven. Want beter drinken om beter te leven, dat werkt écht. De pure waters van SPA® zijn ideaal als je gezond wilt (gaan) leven en je jezelf daarbij ook voldoende wilt hydrateren. 

SPA® Reine Ecopack

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek