Spelideetjes om je kind te helpen ontwikkelen

Tijdens de eerste levensmaanden zijn eten en slapen de belangrijkste activiteiten van je baby. Daarna volgt spelen: een leuke en cruciale bezigheid, zéker voor zijn ontwikkeling. Door te spelen ontdekt je kind de wereld, leert hij zijn 5 zintuigen gebruiken, ontwikkelt hij zijn verbeelding, leert hij banden opbouwen met anderen … Kortom, al spelend, groeit je ukkepuk op. 

Spelen of telewerken?

Tot de leeftijd van 6 jaar, is spelen de allerbelangrijkste activiteit voor de ontwikkeling van je kind. In de crèche of op school heeft je deugniet altijd een speelkameraadje, maar thuis … is het aan jou! Telewerk je veel? Dan ben je ook veel thuis en breng je ook meer tijd door met je kind. Maar hoe vind je de balans tussen telewerken en spelen met je kind? Hoe leer je ‘m alleen spelen? En wat moet je doen als je kind zich verveelt? We vliegen erin! 


Parentale burn-out 

Het is belangrijk om tijd te maken voor je kind, maar het is even belangrijk om tijd te maken voor jezelf. Er is een tijd om te spelen én er is een tijd om te werken. En daarom is het belangrijk om te weten hoe je grenzen stelt. Er lijden naar schatting 5 à 8% van de Belgische ouders aan ouderlijke burn-out. Een van de grote oorzaken? De komst van telewerk. Twijfel niet als je je overweldigd voelt en praat erover met je huisarts.  

Meer info op burnoutparental.com 

 

Je kind verveelt zich …

Zeg niet zomaar “Speel met je speelgoed”. Dat is te algemeen voor je kind en geef ‘m beter enkele keuzes. Vraag daarom heel gericht of je peuter iets wil tekenen. Of een robot wil bouwen. We inspireren je graag met enkele ideeën voor spelletjes en activiteiten die je kind alleen kan doen. Of met jou. Of het gezin. 


Spelletjes om alleen te spelen (en de verbeelding te stimuleren) 

  • Zoek de teddyberen 

De uitdaging: laat je kind alle teddyberen zoeken die jij thuis verstopt hebt. Maak het extra spannend en zet er een tijdslimiet op (… tot de grote wijzer op 3 staat). 

  • Boetseren 

Gemakkelijker wordt het niet: zoutdeeg maken. Meng 1 glas fijn zout, 2 glazen bloem en 1 glas water en ... klaar! Urenlang boetseerplezier. Beetje kleur? Doe er gewoon wat voedselkleurstof of plakkaatverf bij. Ohja, een extra tip: doe een schort aan. 

  • Op zoek naar het mysterieuze voorwerp 

"Het is roze, plat, zacht en plakkerig. Zoek maar!*” of “Zoek vijf voorwerpen die starten met de letter B.”. En je kind is wel eventjes zoet met het zoeken van het juiste voorwerp. 

*Het was een pleister. 

  • De boel opruimen (en zelfstandig worden) 

Het verbaast je misschien, maar kinderen houden van opruimen. Ja, ook de jouwe! Dus laat je kind gerust een handje helpen. Wees gewoon heel specifiek: vraag om een bepaalde kast in de kinderkamer op te ruimen. Of vraag om de vaatwasser leeg te maken. 


Tip: Vanaf 5 jaar kan je peuter ook helpen met de afwas. 

Ideeën om intellectuele vaardigheden te ontwikkelen vanaf een jonge leeftijd

  • Naar een verhaaltje luisteren 

Heeft je kind zin om naar een verhaaltje te luisteren, maar jij hebt geen tijd? Laat het over aan de professionals. Zoek even op een streamingsplatform naar een podcast. Er zijn er heel wat die je kind geweldig zal vinden.  

  • Een verhaaltje voorlezen 

Is je kindje nog klein? Profiteer er dan van! Want op jonge leeftijd zijn ze geboeid door boeken. En er is niets leuker en meer ontspannend dan je kleintje dat helemaal in het boek verzonken is.  

Tip: de kans is groot dat je plaatselijke bibliotheek tonnen kinderboeken aanbiedt. Ga dus samen eens op ontdekking. 

 

Op zoek naar inspiratie? Kijk eens rond op de website van De Jeugdboekenmaand.


  • Maak een ‘vision board’ 

Vraag aan je kind wat hij later worden wil. Of waar hij supergraag wil wonen. Welke plek op de wereld wil hij graag ontdekken? Kies een thema en laat ‘m zijn dromen visualiseren door prentjes te zoeken, in tijdsschriften bijvoorbeeld, uit te knippen en op een groot karton (ofwel een vision board) te plakken.   



Vind je de schermtijd van je kind buiten proportie? Voel je er niet schuldig over, dat helpt toch niet. Stel gewoon wat leuke regels op: 1 uur achter een scherm = 20 minuten speeltijd met de mama of papa. Dan heb jij ook nog eens een leuke werkpauze.  

Spelletjes om samen te spelen

 

  • Een gezelschapsspel spelen 

Een klassieker! En een veilig gok zolang je goed kiest natuurlijk. Ga voor een spel waarvan iedereen de regels begrijpt (zelf de jongsten), dat niet te lang duurt en waarvan je geen ruzie krijgt. Dus misschien geen Monopoly. ;-) 

  • Mime spelen 

Een spel dat in alle stilte gespeeld wordt: mime. Er zijn talloze mogelijkheden, dus laten we eenvoudig beginnen: stel je voor dat je een bal tussen je handen hebt. Je dribbelt, laat ‘m op je vinger draaien, gooit hem in de lucht, vangt ‘m … en je geeft de “bal” voorzichtig door aan je kind. Sssttt, altijd in stilte.  

  • De eindeloze zin 

De eerste zegt een woord. De volgende speler herhaalt het woord en voegt er een extra woord aan toe. Daarna herhaalt de volgende speler de twee woorden en voegt er een derde aan toe en zo verder. Een leuke geheugenoefening. 

Op zoek naar meer inspiratie? Snuister hier eens tussen alle spelletjes.

Spelen met je kind is een fantastische manier om samen een band op te bouwen, samen te lachen, zijn verbeelding te stimuleren en om zelf het kind in je los te laten. Plus, je leert misschien wel karaktertrekken van je telg kennen die je nog niet kende. Ga ervoor, geniet ervan en onthoud: het is niet de kwantiteit die belangrijk is, maar de kwaliteit. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek