Papa worden, hoe doe je dat?

Rustig aan, papa in spe

We gaan er met zijn allen eigenlijk nogal makkelijk van uit dat het wel in orde komt met de aspirant-papa. Dat hij zijn plan wel trekt, en dat hij er gaat staan als het bij mama in spe allemaal wat minder gaat. Nu, als het om de allereerste zwangerschap gaat, is alles voor de aanstaande papa even nieuw als voor de aanstaande mama. En zelfs bij ouders met ervaring is elke zwangerschap een hele uitdaging. 

Bestaat er geen ‘papaschool’?

Papa worden kan je leren? Wij hebben de papaschool nog niet gevonden – de mamaschool ook niet, trouwens. Maar het internet staat wel bol van de tips en tricks voor aanstaande papa’s: 

Vadermagazine.nl  - een groep enthousiaste papa’s die vanuit hun eigen expertise inspirerende artikels, video’s en podcasts maken 

Papa Podcast – Hosts Wijnand en Barend ontdekken samen wat de invloed van een zwangerschap is op hun leven. 

Zwangerschapsboek voor mannen – Leuk boek met heel wat interessante weetjes over zwanger zijn 

Dad University - Hét YouTube-kanaal voor alle vaders die alles willen weten over het vaderschap.  

Wees betrokken

Papa worden gaat niet altijd vanzelf. Een vrouw ervaart en voélt wat er allemaal met haar lichaam gebeurt. En terwijl zij daarmee probeert om te gaan, blijft de niet-zwangere ouder toch vaak een buitenstaander, als die niet genoeg betrokken raakt. Verbaas je dus niet over gedachtegangen zoals “Wat is dit?”, “Wat gebeurt er?”, “Hoe komt dit?”, “Waaróm?” en “Ik snap het niet”.  

Op zich zijn dat eigenlijk geen foute vragen. Zolang er maar juiste antwoorden op komen. Elkaar blijven begrijpen tijdens de zwangerschap is dus heel belangrijk. Zo blijven jullie een team op weg naar de Grote Gebeurtenis. 

Hieronder vind je een paar links naar interessante manieren om mekaar als partners beter te begrijpen en te blijven verstaan. 

Zwangerschapshaptonomie: al voor de geboorte bouw je als ouder een band op met de baby, door de zwangere buik op verschillende manieren aan te raken en te voelen. Het versterkt de betrokkenheid en je wordt je meer bewust van jullie rol als ouders. 

Zwangerschapsyoga voor koppels: via bepaalde houdingen en ademhalingstechnieken leer je hoe de weeën maximaal op te vangen. Ook de partner leert in deze lessen hoe de mama bij te staan en te helpen. 

Hoe je partner meer betrekken bij de zwangerschap: emotionele maar ook praktische betrokkenheid helpt om jullie meer als team toe te leven naar de geboorte. Denk hierbij aan samen de kinderkamer inrichten, maar ook alle administratieve zaken zoals het kindje erkennen, de geboortepremie aanvragen … 

Impact op je leven

Denk eraan: ook als ouder blijf je recht hebben op je eigen momentjes. Let wel, dat geldt voor beide ouders. En het geldt ook voor jullie als koppel. Ga je/jullie eigen me-time dus niet uit de weg, maar gebruik de vragen die je je daarover stelt om mekaars wensen en verlangens op dat vlak in kaart te brengen. Zo kunnen jullie nú al bekijken hoe je je tijd als ouders gaat indelen. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je ook als koppel voldoende tijd overhoudt voor mekaar.  

Maak afspraken over het ouderschap

Als je dit soort zaken al tijdens de zwangerschap kunt bespreken, ben je bij de geboorte al helemaal klaar om binnen dat afsprakenstramien te functioneren. En da’s geweldig. Want zo’n houvast hebben jullie dan absoluut nodig. Een kind krijgen is heerlijk, maar het is ook een geweldig overrompelende gebeurtenis. Enig houvast wil dan wel eens helpen. 

Help elkaar een goeie ouder te worden

Over helpen gesproken: er is geen ontkomen meer aan, jullie gaan elkaar moeten helpen. Je moet – nog veel meer dan voorheen – verantwoordelijkheid opnemen en de taken verdelen, als een (h)echt team. Dat betekent ook dat je fysiek én mentaal klaar moet zijn tegen de grote dag. Slaap genoeg, zodat je eventuele korte nachten aankunt en kunt afwisselen als je baby ’s nachts honger heeft, zorg ervoor dat je fit bent om de kinderwagen of buggy van hot naar her te slepen en drink (vanaf nu zéker) voldoende water om gehydrateerd te blijven. In het uitgebreide gamma van SPA® vind je zéker je gading om je aanstaande ouderschap fris en monter aan te vatten.  

Weten hoe je jezelf als ouder in spe of kersverse ouder in topconditie houdt? Lees dan de tips die we hieronder voor je hebben klaargezet: 


Sporten 

7 minute workouts: 7 minuten per dag, meer hoef je niet te spenderen om in vorm te blijven. Ideaal als je baby dan toch even slaapt. Tijdens deze intervaltraining doe je twaalf intensieve oefeningen met steeds tien seconden pauze. Zoek op YouTube naar “7 minute workout”.  


Wandelen 

Buggyvriendelijke wandelroutes zijn ideaal om als ouders op een rustige manier in beweging te blijven. Neem een picknick mee voor onderweg! 

Buggyproofwandelen.be 

12x wandelen met de buggy  


Activiteiten 

Met een baby ben je aan huis gekluisterd? Neen hoor, gelukkig niet! Concerten, babyyoga, musea bezoeken: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er je baby mee naartoe nemen. 

7x leuke uitstapjes met baby's en peuters  

6 x leuke uitstappen waar je welkom bent met een baby   


Eten 

Je lichaam en geest verzorgen als ouder doe je natuurlijk ook van binnenuit, met de juiste voeding. Oh ja, en als het kan: graag snel, makkelijk én lekker. Tips voor heerlijke kraamkost hieronder! 

Lekker makkelijk als je net bevallen bent: 10x kraamkostrecepten 

Kooktips voor drukke ouders 

Gezond en makkelijk eten in je kraamtijd    


Drinken 

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Logisch dat je voor een goede balans Als volwassene drink je dan ook best zo’n 1,5 tot 1,8 liter zuiver water per dag om in balans te blijven. Lijkt je dat veel ? Dan is Placeb’eau misschien iets voor jou. 

Wist je trouwens dat SPA® Reine het ideale water is als je baby flessenvoeding krijgt? Ons water kreeg de officiële vermelding “Geschikt voor de bereiding van babyvoeding” mee. En die vermelding vind je écht niet op elke fles water, hoor. SPA® Reine is zo goed geschikt omdat het een extreem laag mineralengehalte heeft. Daardoor beïnvloedt het de samenstelling van baby’s melkpoeder niet. En da’s best belangrijk!  


Supertip: als jullie van buitenaf hulp aangeboden krijgen, door (schoon)ouders, familie of vrienden, accepteer die dan. Geholpen worden is géén schande.  

Vergeet oplossingen.

Zitten jullie tijdens de zwangerschap met een noodgeval? Een crisisje? Of crisis? Een emotioneel moment? Een dip? Zet dan alles even op pauze, ga mee in de emotie van het moment, knuffel mekaar een half uur te pletter – mind the tummy – en zoek niet meteen naar oplossingen. Vaak is affectie al genoeg om de lucht weer lichtblauw te kleuren. Hou er gewoon rekening mee dat een zwangerschap gepaard gaat met hópen hormonen. Soms weet la mama zelf ook niet wat haar overkomt. Beeld je gewoon even in wat er met jou zou gebeuren als je zelf plots een overdosis oestrogeen in je lijf zou hebben. Zie je ’t voor je? Wel, hou dié spontane glimlach nu even op je gezicht en blijf knuffelen, huphup! 

Je wat minder voelen? Dat kan gebeuren. Praat erover. Je bent niet alleen. Hieronder vind je een paar links naar interessante podcasts over zwangerschaps- en ouderschapsdipjes (en andere calamiteiten) voor M/V/X. J 

Ik ken iemand die: een gezellige podcast over opvoeden, met al het lelijks en moois dat bij ouderschap komt kijken. 

Mama Baas: een combinatie van zowel mamaverhalen als experts die aan het woord komen. Herkenbaar én bruikbaar. 

Is it normal? The pregnancy podcast (ENG): Jessie Ware spreekt met verschillende experts die ons geruststellen over alles wat met je lichaam gebeurt tijdens je zwangerschap.  

Buikgewoel: vroedvrouw Evy belicht het mentale luik van zwangerschap en ouderschap op een zeer zachte, menselijke manier. 

Alles komt dik in orde.

Ga er niet van uit dat je na de geboorte van je kleintje “eindelijk je vrouw van vroeger gaat terugkrijgen”. Dat is niet zo. Niet letterlijk. Niet figuurlijk. Jullie zijn beiden geëvolueerd naar een nieuwe persoon. Met een nieuwe persoonlijkheid. Leef ermee, zeggen ze dan in het Engels. En weet je wat? Dat gaat best lukken, zolang je beseft dat jullie aan een nieuw avontuur begonnen zijn, met een nieuwe outfit, rugzak en stapschoenen. En met wat blaarzalf, een pakje pleisters én voldoende flesjes SPA® bij de hand komt het gegarandeerd helemaal goed.  

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek