Op reis met je kind: een goede voorbereiding is alles

Op reis met je kind: een goede voorbereiding is alles

Op reis gaan met je kroost, van baby's tot tieners: het is een onderwerp dat veel ouders bezighoudt. Aan de ene kant is het super om herinneringen te maken en samen nieuwe plekken te ontdekken. Maar reizen met kinderen kan ook stressvol en vermoeiend zijn. Je huilende baby die een heel vliegtuig stoort, of ruziënde broers en zussen op de achterbank? Jep, dat hebben we allemaal meegemaakt. In dit artikel geven we je tips mee over hoe ook jij als ouder ontspannen op reis kunt vertrekken met je kids. 

Goed begonnen is half gewonnen

Reizen met kinderen? 1 woord: voorbereiding. "Passagiers met bestemming Reykjavik worden verzocht aan boord te gaan bij gate 12." Je ziet jezelf al zitten met de buggy, de bagage, de paspoorten, de luiertas, de babyflesjes ... en het angstzweet breekt je nu al uit. Maar maak je geen zorgen. Reisstress vermijd je het beste met een goede voorbereiding.  

Volg onze checklist voor een geslaagde reis:  

  • Plan je reis van tevoren. Zo heb je genoeg tijd om gezinsvriendelijke bestemmingen te onderzoeken en een geschikt verblijf te vinden.   
  • Verzamel alle benodigdheden die je mee moet nemen en zorg ervoor dat je de nodige documenten hebt. Ja, ook een baby heeft een Kids-ID of een paspoort nodig en voor sommige landen zelfs een visum.   
  • Probeer zo licht mogelijk te reizen en hou de essentiële zaken altijd binnen handbereik. 
  • En blijf vooral flexibel. Pas het verloop van je reis aan aan de behoeften van je baby of de gemoedstoestand van je gezin.  

 

Generale repetitie: maak eerst een korte uitstap

Is je baby of kind niet gewend aan lange afstanden? Maak dan vooraf misschien eerst een kortere reis. Zo raakt je uk vertrouwd met een nieuwe reisomgeving voor de grote reis. We geven je alvast inspiratie voor uitstapjes niet te ver van huis.   

Auto, vliegtuig, trein, bus ...?

Elk vervoermiddel heeft zijn voor- en nadelen. Jij kiest natuurlijk datgene wat het best past bij jouw behoeften, budget en bestemming. Praktische tips, bijvoorbeeld nagaan hoe de vervoersmaatschappij omgaat met het vervoeren van babyspullen, kunnen ook helpen om de reis makkelijker en aangenamer te maken voor het hele gezin.  

De auto is het populairste vervoermiddel als je gaat reizen met kleine kinderen. Je kunt regelmatig stoppen en de temperatuur in de auto is makkelijk te regelen. Vliegen met een baby kan stresserend zijn. Gelukkig kan je je reis aangenamer maken: zorg voor een comfy houding, en probeer je baby bezig te houden tijdens de vlucht. Treinen bieden meer bewegingsruimte en ruimte voor bagage, maar kunnen afhankelijk van de bestemming minder praktisch zijn en langer duren. Bussen zijn een voordelige optie, maar lange afstanden zijn moeilijk door het gebrek aan ruimte en privacy.  

 

De reis verkorten

"Is ‘t nog ver?” "Zijn we er bijna?"... Afleiding is het codewoord als je deze zinnetjes niet te vaak wilt horen tijdens je reis. Tips om de reis korter te laten lijken zijn bijvoorbeeld interactieve boeken, tekenfilms, kinderapps ... Jep, op dat vlak is technologie een grote hulp voor ouders. Maar denk ook aan de spelletjes die jij vroeger als kind speelde: raadspelletjes, rode auto’s tellen of liedjes zingen. Kies zeker activiteiten uit die bij de leeftijd van je kind passen, zodat je uk geïnteresseerd blijft. 

Eet evenwichtig, reis beter

Maak je reis nog leuker met een lekkere, evenwichtige en gezonde picknick. Kies voeding uit die rijk is aan eiwitten en vezels, zoals bijvoorbeeld noten, vers fruit, groenten, mueslirepen en volkoren boterhammen. Pak zeker ook de favoriete snacks van je kind in: gedroogd fruit, koekjes, yoghurt, kaas en groentedips. Zorg voor voldoende porties, zodat je tijdens de reis geen hongertje krijgt en niet hoeft te snoepen. Bewaar het voedsel in koeltassen of -dozen om het vers te houden.  

Beter drinken is belangrijk

Naast goed eten is het belangrijk dat je kind tijdens de reis goed gehydrateerd blijft. Zo vermijd je hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en andere symptomen die de sfeer op reis niet echt ten goede komen. 

Bovendien is de lucht op sommige vervoermiddelen, zoals vliegtuigen en auto's, droger dan normaal. Zo raak je sneller uitgedroogd. Ook de druk in vliegtuigen kan de lucht droger en onaangenaam voor kinderen maken.   

Kortom: hydratatie superbelangrijk voor de gezondheid en het welzijn van je kind wanneer je reist. Zorg er daarom voor dat je kleintje regelmatig water drinkt, en neem voldoende SPA® Reine of SPA® Touch mee. Dat laatste is een uitstekend alternatief voor gesuikerde drankjes, want vooral op vakantie durven we al wel eens af te wijken van onze principes … Lees meer over de voordelen van ons zuivere en natuurlijke water.  

Met je kind op reis in eigen land

Krijg je te veel stress van reizen? Overweeg dan een staycation, en vier vakantie lekker dicht bij huis. Zeker voor gezinnen met baby’s is dat een interessante optie. Bovendien heeft België heel wat verborgen parels om je gezinsvakantie onvergetelijk te maken. Bekijk alvast deze verfrissende activiteiten voor het hele gezin.  

 

Op reis gaan met je kind, en vooral met je baby, lijkt soms een hele onderneming. Maar onthoud vooral dat  met de juiste voorbereiding en reisuitrusting het een ongelooflijke ervaring kan worden. Met deze eenvoudige tips zorg je ervoor dat je reis een succes wordt, en dat je van elk kostbaar moment met je baby geniet.   

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek