Onze tips voor een stressvrije ochtend

Ah, de ochtendtriatlon! 3, 2, 1 … START: ontbijt klaarmaken, schooltas controleren, zoeken naar het zwemgerief, brooddoos vullen, vaatwasser aanzetten … Toegegeven, het ochtendmoment is vaak heel stresserend en verre van gezellig. En dat is normaal. Maar geen nood, soms volstaan een paar trucjes en een beetje organisatie om de druk te verlichten. 

‘s Ochtends is er veel te doen, dus waarom verdeel je de taken gewoon niet? Een simpele én leuke manier om stress te voorkomen! Bedenk eens een routine voor de ochtend waar iedereen wat verantwoordelijkheid draagt. Ja, ook de allerkleinste. Maak bijvoorbeeld kleine kaartjes met prentjes die de taak uitbeelden en die je kind kan doen. En toon ze in de juiste volgorde: pyjama wegleggen, aankleden, ontbijten, gezicht wassen, tandjes poetsen .... Verloopt het begin wat moeizaam? Geen paniek, oefening (en geduld) baart kunst. 

  • Vanaf 2-3 jaar kan je kind ...  
  • De gordijnen openen  
  • De lichten uitdoen  
  • Zijn pyjama wegleggen 
  • Zijn kommetje naar de keuken brengen  
  • Zelf zijn jas aantrekken 

 

  • Vanaf 4 jaar wordt je kindje ook een krak in … 
  • Helpen met de tafel te dekken 
  • Helpen met de vaatwasser te vullen 
  • De hond of kat eten te geven 
naar school

Het ontbijt

Het klinkt ondertussen misschien al afgezaagd, maar we gaan het nog eens zeggen: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd en zéker om de dag goed te starten. Het is vaak de maaltijd die het snelst wordt overgeslagen omwille van tijdsgebrek. We geven je graag enkele tips voor een ontspannend ontbijt.  

 

Een goeie start zit ‘m in de voorbereiding 

Het lijkt een race tegen de klok: ontbijt klaarmaken, je kind eten geven en dan zelf nog eten. Om ‘s ochtends tijd te besparen, kan je bijvoorbeeld een deel van het ontbijt al op voorhand maken.  Gebruik het weekend om (samen) dingen te koken die je kleintje lekker vindt: hardgekookte eieren (of een grote omelet), pannenkoeken, hartige muffins, zelfgemaakte granola, of 'bananenbrood' met die zeer (over)rijpe bananen. Of iets wat je de avond ervoor maakt en gewoon ‘s ochtends uit de koelkast moet halen. Zoals deze no-cook pap, om koud van te smullen. 

 

OVERNIGHT PORRIDGE 

Bereidingstijd: 5 min (de dag ervoor) 

Meng je havermout met water of melk (plantaardige of koemelk), voeg eventueel een beetje agavesiroop of honing toe en laat een nacht in de koelkast staan. Voeg 's morgens vers fruit en/of oliehoudende zaden (amandelen, walnoten, hazelnoten, enz.) en/of chocoladestukjes toe. 

 

Hou je aan een vaste routine (een menu) 

Probeer dit eens: boterhammen op maandag, ontbijtgranen op dinsdag, pannenkoeken op woensdag … Dat zorgt voor minder discussie in de ochtend en je peuter went ook nog eens aan gevarieerde voeding. Niet te vergeten voor een gezond ontbijt: fruit. Ook hier geldt: variatie. En vergeet zeker niet dat het superbelangrijk is om ‘s morgens gehydrateerd te blijven. Hoewel je kind minder dorst heeft dan jij, moet je er zeker van zijn dat hij meer drinkt dan jou. Hun lichaam is nog volop in ontwikkeling en daarom moet je kind meer drinken. 

Tip: Wil je kind àltijd hetzelfde eten als ontbijt, bijvoorbeeld brood? Da’s normaal, dus forceer zeker niets. Varieer dan gewoon in types brood (wit, volkoren, zuurdesem …) en beleg (choco, kaas, ham …).  

Mediteren met je kind

Je kan nog zo je best doen om alle stress weg te nemen tijdens de ochtendroutine, soms is je peuter nog steeds angstig of gestrest voordat ‘ie naar school gaat. Een mogelijke oplossing? Meditatie. Dat klopt, mediteren hoeft niet enkel voor volwassenen te zijn. Zelfs kindjes vanaf 4 jaar kunnen mediteren. Neem een paar minuten de tijd om met je kind samen te experimenteren met mindfulness. Dit is meestal voldoende om de stress te verlichten. Dat kan thuis of in de auto op weg naar school. Er zijn tal van boeken, cd's en applicaties om je hierin te begeleiden.  

 De meditatiedoos van Mijn kleine Morpheus gids je kind door een meditatiesessie en helpt ook bij het in slaap vallen ‘s avonds of tijdens een dutje. Elke dag op hetzelfde moment de meditatiedoos gebruiken, kan een van de rituelen zijn die je peuter nodig heeft om te ontspannen en gerustgesteld te worden. 

 Tip: Ga met je kindje gezellig voor het raam zitten en luister samen naar het getsjirp en gezang van de vogeltjes. 

De allerbeste manier voor een rustige(re) ochtend is vooruitplannen. Niet enkel je ontbijt, maar ook bijvoorbeeld de kleertjes klaarleggen. Daarmee win je toch al enkele minuten. En als je je toch gestrest voelt ondanks àlle inspanningen, zeg dan tegen jezelf dat dat volkomen normaal is. Een gezin leeft! Nog een allerlaatste advies? Drink een groot glas water in kleine slokjes. Je zal zien, het werkt. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek