Naar de kleuterschool: een belangrijke dag

Het is eindelijk zover, dé grote dag: je kindje gaat naar de kleuterschool! Een grote stap voor je peuter, maar ook voor jou en het hele gezin. Maar misschien zit je nog met een heleboel vragen? Is je kind er klaar voor? Ben jij er zelfs klaar voor? Hoe zorg je ervoor dat alles vlot verloopt die dag? Ons advies om je voor te bereiden op de grote dag, zonder stress en vooral het te vieren, ontdek je hier. 

Je kind goed voorbereiden

Wanneer je peuter naar school gaat, leert hij hoe hij zelfstandig moet zijn, ontdekt hij de regels van het leven in de maatschappij … maar brengt je kind ook veel uren door in zijn nieuwe klaslokaal. Da’s minder tijd met jou en de familie, en meer tijd met andere kinderen. Dat zijn veranderingen waar je kleine telg zich wel zorgen over kan maken. En da’s normaal. Om hem gerust te stellen, is het belangrijk om ‘m goed voor te bereiden.  

 • Praat over de kleuterschool (op een positieve manier) 

Vertel vóór de grote dag vele leuke dingen over de nieuwe kleuterschool. Zo krijgt je kind een positief beeld. Verklap dat het een superleuke school is en dat er veel kindjes zijn om mee te spelen. Dat hij veel zal leren, tekenen, knutselen … Kortom, héél veel plezier zal beleven. Vertel over de juf, wat ze doet, dat ze alle kindjes goed kent en heel graag ziet. 


 • Help je kind zelfstandig worden 

Maak je geen zorgen, je kind zal niet van de ene op de andere dag zijn plan moeten trekken. Zelfstandigheid, dat komt geleidelijk aan. Maar je kan alvast oefenen met je kind om dingen alleen te doen. Moedig ‘m aan om kleine dingen te doen die op school goed van pas komen, zoals: zijn schoenen zoeken, de rits toedoen, handen wassen, boekentas dragen of … zijn jas aantrekken. 

De vlindertechniek 

1. Leg de jas van je kind wijd open op de grond, mouwen uitgespreid, met de kap voor de voeten.  

2. Help hem om zijn handen, dan zijn armen, in de mouwen te steken.  

3. Nu zwaait hij zijn armen over zijn hoofd en ziezo, je kind heeft zijn jasje aan! 

Psstt, vergeet je kind sowieso niet te feliciteren, zelfs als het niet helemaal gelukt is.  

 

 • Kennismaken met het sociale leven 

Zelfs wanneer je kindje naar de crèche is geweest, is de kleuterschool dé plek waar hij écht met andere kinderen leert omgaan. Bereid je kind voor door samen af te spreken met kinderen van dezelfde leeftijd. Nodig eens een vriend(innet)je uit, een neefje of nichtje voor een speeldate op de speeltuin. Je zal zien door dit te oefenen, maakt je kindje vlotter contact op de kleuterschool. 

 • Stimuleer de nieuwsgierigheid 

Samen boeken lezen is een geweldige manier om de nieuwsgierigheid van je kind te stimuleren. Het opent een nieuwe wereld vol met dieren, eten, vervoer … Vergeet zéker niet wat vragen te stellen wanneer je samen leest: “Waar is de hond nu?”. Je kind gaat na denken, zoeken, een mening vormen en die communiceren. 

 • Cijfers en letters 

Letters leren of leren rekenen? Probeer het eens! Schrijf bijvoorbeeld zijn naam op een papier en leer ‘m de letters. Of tel samen hoeveel stappen je moet nemen tot aan de speelgoedbak. Wel enkel als je kind er klaar voor is en àltijd op een leuke manier. Overdrijf zeker niet, want de school is net de plek waar je kleine Einstein alles zal leren.  

 • Creativiteit prikkelen 

Kleurpotloden en papier, da’s alles wat je kind nodig heeft om zijn creativiteit te prikkelen. Tekenen en kleuren ontwikkelen niet alleen de fantasie, maar ook de oog- en handcoördinatie. Plus, hij leert hoe je een potlood best vasthoudt.  

 

Tip: probeer eens een kleurtekening van een school! Zo kleurt je kind niet alleen, maar leert hij ook een beeld vormen van de school. 


Goed om te weten: tot 6 jaar is spelen de belangrijkste manier om je peuter nieuwe dingen aan te leren en zich te ontwikkelen. Dus wat je ook doet, maak het leuk.  

De eerste schooldag, wat een feest!

Dan is het eindelijk zover! Hangt er een beetje spanning in de lucht? Volkomen normaal (Lees gerust even ons artikel ‘Tips voor een stressvrije ochtend’). Besef vooral dat dit een bijzondere en unieke dag is voor je kind. Een dag om nooit te vergeten. We geven je graag enkele ideeën om deze dag te vieren. 

 • Start de dag met een lekker ontbijt én een kaarsje om uit te blazen. Wens samen voor een superleuke dag en een nog leuker schooljaar.  
 • Vereeuwig de dag met een foto of video. Misschien scoor je extra punten met een zelfgemaakt decor met “Eerste dag van de kleuterschool” opgeschreven? Je kind zal enorm trots zijn.  
 • Maak samen op voorhand een kleine snack, zoals dierenkoekjes. Bereid het koekjesdeeg, rol het uit, duw er samen diertjes uit met vormpjes en stop ze in de brooddoos. Ideale conversatiestarter.  
 • Of maak samen een klein cadeautje voor de leerkracht. Je kindje zal het met alle plezier (en trots) geven aan hun. 
 • Maak ‘s avonds iets speciaals klaar voor je nieuwe schoolganger. Vraag op voorhand wat hij graag zou willen eten en maak het klaar.  

 

Goed eten en drinken op school, da’s ook voorbereiding

Eet je kindje graag boterhammen tijdens de lunch? Betrek je kindje en maak de lunch samen klaar. Vraag welke stukje fruit of groente hij mee wil nemen (bijv. kerstomaatjes), maar ook iets om te knabbelen (bijv. een stukje chocolade). En vergeet de waterfles niet! Heb je thuis een Spa® Reine Eco Pack? Dan kan je kleine uk zelf zijn waterfles vullen. Praktisch en ecologisch. Het is en blijft belangrijk dat je kind zich blijft hydrateren (lees hier waarom). Kies altijd voor een natuurlijk mineraalarm water, zoals Spa® Reine. 

De eerste schooldag is een grote stap. Eentje naar meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. En natuurlijk wil je als ouder maar één ding: dat alles goed gaat. Als dat niet zo is, reageer dan niet te heftig. Het kan een paar dagen duren eer je kind gewend is aan de school. Maar dat komt goed. Jij hebt alleszins je best gedaan. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek