Hydratatie

Water is de bron van alle leven.


Maar waarom is het zo belangrijk?

Welke verschillende soorten water kan je onderscheiden?

En hoe maken de mineraalwaters van SPA® het verschil?

Verschillende soorten water

Er zijn drie verschillende soorten water: natuurlijk mineraalwater, bronwater en kraantjeswater.

Kraantjeswater is het water dat uit de kraan loopt. Het komt van oppervlaktewater (zoals rivieren) en ondergronds water. Om het drinkbaar te maken, ondergaat kraantjeswater een aantal chemische en microbiologische behandelingen. Voor het water de leidingen in gaat, wordt vaak nog chloor toegevoegd zodat er tijdens het transport geen bacteriën en ziektekiemen in het water terechtkomen.

Bronwater is grondwater dat drinkbaar is aan de bron zonder behandeling. Het voldoet aan dezelfde normen als kraantjeswater. Bovendien heeft bronwater een variabele minerale samenstelling, omdat het afkomstig is van verschillende bronnen die soms ver van elkaar liggen.

Natuurlijk mineraalwater zoals dat van SPA®, heeft altijd een constante mineralensamenstelling.

Het is afkomstig van een ondergrondse bron die van nature zuiver is. Het moet strikt beschermd worden tegen elk risico op vervuiling, moet een langdurig stabiele minerale samenstelling hebben en gebotteld worden aan de bron. Tot slot mag het niet chemisch of microbiologisch behandeld worden.

SPA®, officieel erkend als natuurlijk mineraalwater

Water mag pas officieel erkend worden als “natuurlijk mineraalwater” als het voldoet aan deze criteria:

 • Is grondwater dat van nature 100% zuiver is.
 • Komt uit een omgeving die beschermd wordt tegen elk mogelijk risico op vervuiling.
 • Wordt gebotteld aan de bron om de zuiverheid te bewaren tot bij jou.
 • Ondergaat geen enkele chemische of microbiologische behandeling en is natuurzuiver.
 • Heeft altijd dezelfde minerale samenstelling. Gisteren, vandaag en morgen.

Goed gehydrateerd op school

Voldoende water drinken is noodzakelijk om de cognitieve functies te ondersteunen. Het kan ook symptomen als hoofdpijn, prikkelbaarheid en hyperactiviteit voorkomen. Toch drinken schoolgaande kinderen onvoldoende, volgens de resultaten van een onderzoek van de Universiteit Gent, aangevraagd door SPA®. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 75% van de lagereschoolkinderen bij aankomst op school onvoldoende gehydrateerd zijn.

SPA® wil leerkrachten helpen om leerlingen te motiveren zich voldoende te hydrateren en stelt verschillende middelen ter beschikking.

Workshop hydratatie

Laat het educatief personeel van onze partner GoodPlanet los op je school en sensibiliseer je leerlingen over het belang van water. Zoek samen naar oplossingen om hydratatie op lange termijn aan te moedigen.

Meer info

Pedagogisch dossier

Breng zelf het thema water in je klas dankzij een compleet pedagogisch dossier. Het helpt je om het belang van water op een educatieve manier uit te leggen. Dit dossier bestaat uit verschillende documenten:

 • Voor de lagere scholen (4de tot 6de leerjaar):
  Nuttige informatie, voorstellen voor oefeningen en oplossingen, een poster, een diploma, etc.
  Download hier of Bestel gratis

 • Voor de kleuterscholen (2de en 3de kleuterklas):
  Arthur, een kleine gekke eend, sleept de kinderen gedurende een week mee in zijn dolle avonturen : we zingen, dansen, knutselen, koken.
  Download hier of Bestel gratis

Beloning voor de school met het beste project

SPA® geeft een financiële beloning van € 1000 aan de twee scholen die het beste project indienen om hun leerlingen meer water te doen drinken. Download nu je aanvraagformulier.

Download

Documenten om te downloaden

De verschillende voorgestelde documenten bieden een volledige animatie rond het thema water. U bent echter vrij om alleen de documenten te downloaden die u interesseren.

Documenten om te downloaden

De verschillende voorgestelde documenten bieden een volledige animatie rond het thema water. U bent echter vrij om alleen de documenten te downloaden die u interesseren.

Bestellen van de kit

Een dossier bevat het nodige materiaal voor een klas van 30 leerlingen: 1 exemplaar van de brief voor de leerkracht, 30 exemplaren van de brief aan de ouders, 30 exemplaren van het evaluatieformulier voor de waterconsumptie, 30 leerlingenboekjes, 1 boekje voor de leerkracht, 1 oplossingenboekje, 1 poster + accessoires, 30 exemplaren van het diploma, 1 exemplaar van het formulier voor het indienen van projecten.

OPGELET, HOU REKENING MET EEN LEVERINGSTERMIJN VAN 1 MAAND VOOR DE ONTVANGST VAN JE KIT.

Bedankt, je bericht is verzonden.

Gewenste aantal kits *



Bestellen van de kit voor kleuterscholen

Elk dossier bevat het nodige materiaal voor een klas van 30 leerlingen uit de 2de of 3de kleuterklas

OPGELET, HOU REKENING MET EEN LEVERINGSTERMIJN VAN 1 MAAND VOOR DE ONTVANGST VAN JE KIT.

Bedankt, je bericht is verzonden.